JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solceller attraherar miljardbelopp

Japanska Sanyo satsar storstilat på solenergi. Företaget planerar att mer än tiofaldiga sin solcellskapacitet fram till år 2020, för att då nå en årsproduktion motsvarande 4 gigawatt.
Förnyelsebar energi är riktigt trendigt just nu. Och i veckan avslöjade Sanyo, enligt nyhetssajten Reuters, att företaget ämnar öka sin tillverkning av solceller i snabb takt för att år 2020 ha grepp om cirka 10 procent av världsmarknaden. Det innebär att Sanyo planerar en årsproduktion på runt 4 gigawatt år 2020, vilket kan jämföras med 260 megawatt som företaget producerade i fjol. Företaget har cirka 4,4 procent av dagens solcellsmarknad.

Hur mycket pengar den ovannämnda investeringen kräver nämner inte Sanyo. Däremot avslöjade företaget tidigare i år att det planerar att lägga nära 4 miljarder kronor i solcellsproduktion under de närmaste tre åren. Samtidigt planerar ärkerivalen, japanska Sharp, att investera motsvarande summa i en ny solcellsanläggning i västra Japan, enligt Reuters.

De två japanska företagen Sanyo och Sharp tillhör världens fyra största tillverkare av solceller tillsammans med tyska Q-Cell (majoritets ägare i svenska Solibro) och kinesiska Suntech Power Holdings.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)