JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Efter två års förhandlingar blev det igår klart att Intel kommer att licensiera vissa modeller av Atomprocessorn till det taiwanesiska foundryt TSMC. Intel kommer dock även att fortsätta tillverka processorn i egen regi och företaget förbehåller sig också rätten att bestämma vilka kunder som ska få använda TSMC:s version av processorn.
- Vi tror att det här samarbetet kommer att göra det enklare för kunder som har egen konstruktionskunskap att dra nytta av fördelarna med Intels arkitektur och att skräddarsy implementationen efter deras behov, säger Paul Otellini som är vd på Intel I en pressrelease.

Intel vill uppenbarligen bredda marknaden för Atomprocessorn som prestandamässigt ligger snäppet under företagets pc-processorer.

Atomprocessorn är Intels senaste försök att ta sig in på inbyggnadsområdet. Tidigare satsningar, bland annat Strongarmprocessorn och dess efterföljare, har hamnat i papperskorgen.

Hittills har kunderna inte kunnat utveckla egna asicar kring en Atomprocessor men genom att ta hjälp av TSMC blir det möjligt. TSMC har också ett omfattande IP-bibliotek och är vana att hantera den typen av uppdrag.

Därmed ökar också konkurrensen för Arm-processorn. Brittiska Arm har varit mycket framgångsrikt på inbyggnadsmarknaden och finns idag i en rad konsumentprodukter, däribland mobiltelefoner.

Intel skriver också i pressmeddelandet att samarbetet med TSMC breddar marknaden från enklare bärbara datorer (netbooks) till olika typer av Internetuppkopplade terminaler (MID), smarta mobiltelefoner och olika typer av konsumentprodukter som inte är batteridrivna.

Avtalet med TSMC omfattar inte själva tillverkningsprocessen och företagen säger inte vilka modeller av Atomprocessorn som kommer att finnas i TSMC:s IP-bibliotek. Det troligaste är att företagen börjar med att portera processorkärnan till någon av TSMC:s lågeffektsprocesser. Det skulle visserligen ge sämre prestanda men öppna upp för nya kunder som tycker att Atomprocessorn är för effektslukande idag.

Samtidigt passade Intel på att lansera fyra nya modeller av Atomprocessorn och två periferikretsar som bland annat siktar in sig på multimediaprodukter för fordon, multimediamobiler och industriprodukter som ska tåla högre temperaturer.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)