JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alternativ energi lockar halvledare

Halvledarförsäljningen till bränsleceller samt sol- och vindkraftverk väntas öka med 40 procent om året och nå närmare 2 miljarder dollar år 2012, spår en analys från The Information Network.
I fjol såldes halvledare till alternativa energikällor som sol- och vindkraftverk och bränsleceller, för omkring 800 miljoner dollar, en knapp procent av världsmarknaden för halvledare. Men intresset för energifrågor gör att området hör till de som väntas växa snabbast av alla nischer inom halvledarvärlden, med omkring 40 procent om året fram till 2012 då omsättningen väntas nå nära 2 miljarder dollar. Det spår analysföretaget The Information Network i en färsk rapport kallad Semiconductors for Alternative Energy Technologies.

Analytikerna bakom rapporten har intervjuat tillverkare av alternativa energisystem och bedömt halvledarinnehållet i systemen idag och på några års sikt. Mest efterfrågat inom segmentet blir Mosfet, IGBT, styrkretsar, DSP:er och spänningsomvandlare, spår rapporten.

Optimismen grundar sig delvis i det nyligen klubbade amerikanska stödpaket där USA satsar 43 miljarder dollar på forskning, utveckling och uppbyggnad av alternativa energikällor.

- Det stimulanspaketet kommer att påverka hela halvledarmarknaden, konstaterar analyschefen Robert Castellano i ett pressmeddelande.

Utöver sol, vind och bränsleceller kommer även geotermisk energi och elbilar att stå för en hel del halvledarkonsumtion. Men enligt rapporten väntas den efterfrågan inte ta fart förrän senare.

- Elbilarnas bidrag till halvledarindustrin blir en mätbar marknad tidigast 2015 säger Castellano till tidningen EE Times.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)