JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nedlagt Via startar eget
Personal från Via Technologies nedlagda bolag i Stockholm har startat ett nytt företag kallat Chipyard Technologies. I första hand ska man sälja sin DSP-kompetens på konsultbasis men i bakhuvudet finns flera idéer om egna produkter.
År 2000 hoppade två personer av Ericsson för att tillsammans med två andra personer starta bolaget Freehand DSP. Specialiteten var digital signalbehandling och Freehand utvecklade och sålde egna IP-block inom området (länk).

Detta bolag köptes 2002 av taiwanesiska Via Technologies (länk), som drev verksamheten i form av ett kompetenscentrum för DSP-teknik i Sverige. Men Vias ekonomi förföll, och i somras lades det svenska bolaget ned.

De flesta av de tio anställda på Via i Sverige valde dock att starta eget på nytt, däribland fem som varit med på Freehandtiden. Det nya bolaget har fått namnet Chipyard Technologies.

– Till en början ska vi sälja konsulttjänster, men tanken på sikt är att även ta fram egna produkter, säger Harald Bergh, styrelseordförande, till Elektroniktidningen.

Han vill inte berätta vilken typ av produkter det handlar om, men bekräftar att det åter handlar om digital signalbehandling. Den IP man tog fram under Via-tiden ägs förstås av Via, och Chipyard förhandlar för närvarande kring vilka möjligheter som finns att använda delar av det arbetet i det nya bolaget.

– Det dröjer nog till 2010 innan vi kan berätta något mer konkret om våra produktplaner, säger Harald Bergh.

För att få fart på konsulttjänsterna har Chipyard anlitat konsultmäklaren Assistera, något som snabbt gav resultat.

– Det tog bara några veckor så hade tre av oss fått uppdrag den vägen. Vi har ju inga ramavtal eller liknande, så då är det bättre för oss att gå via mäklare, säger han.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)