JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
När Japan bygger upp en ny anläggning för forskning inom nanoteknik får Göteborgsbaserade Nanofactorys mätinstrument vara med som en del. Ordern är prestigefull, menar Mikael von Dorrien, vd på Nanofactory Instruments.
Vanligast är att transmissionselektronmikroskop (TEM) arbetar med en accelerationsspänning på 200 000 volt, men just nu byggs en anläggning med fem gånger högre accelerationsspänning vid Nagoya University i Japan. Med högre spänning går det att studera material mer ingående, bland annat ska det gå att undersöka material som genomgår kemiska reaktioner.

– På samma sätt som astronomer alltid vill kunna arbeta med bästa möjliga linser och teleskop är det naturligt att forskare inom nanoteknologi vill arbeta med bästa tänkbara mikroskop. Att Nanofactory som en av få icke-japanska aktörer nu blir delaktig i en viktig japansk nationell satsning och världens första anläggning i sitt slag är vi naturligtvis väldigt stolta över, säger Mikael von Dorrien i ett pressmeddelande.

En fördel med det svenska mätinstrument är att forskarna för möjlighet att samtidigt se och röra det som studeras, till exempel en atoms rörelse. Tekniken innebär att man kan studeras dynamiska händelser med en upplösning på en Ångström, alltså 0,1 nm. Tidigare har forskarna fått välja mellan att se eller röra det som studeras.

Stora resurser läggs på denna typ av materialforskning idag, bland annat för utveckling av lysdioder och solceller.

Ordern är värd 1,6 miljoner kronor för Nanofactory.

– Det här är inte någon av våra största affärer, däremot en av de mest prestigefulla, säger Mikael von Dorrien.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus