JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnål DSP-kärna för LTE-basstationer
Kanadensiska Octasic har lanserat en andra generation av sin DSP-kärna Opus, som man hävdar kan klara all nödvändig databehandling i en 64-användars LTE-basstation och samtidigt inte dra mer än 2,5 W.
Med sin nya DSP-kärna, logiskt nog kallad Opus2 efter föregångaren Opus1, hoppas Octasic ta sig in i basstationer för HSPA+ och LTE. Främsta argumentet är strömsnålhet - kretsen drar inte mer än 2,5 W i en tillämpning där den hanterar all databehandling i en 64-användars basstation. Kretsen kan också passa för femtobasstationer och medieslussar (gateways).

– Vi har arbetat hårt för att försäkra att våra kunder kan utveckla överlägsna produkter för en rad tillämpningar från röst till video till basband på en enda DSP-arkitektur, kommenterar Octasics vice vd Emmanuel Gresset i en pressrelease.

Precis som föregångaren bygger Opus2 på Octasics egenutvecklade asynkrona DSP-arkitektur, och företaget lovar att den är kodkompatibel med Opus1. Arkitekturen har dock trimmats för prestanda, och kretsen har dessutom försetts med gränssnitt för nya 3G-standarder såväl som förstås LTE.

En del av hemligheten med strömsnålheten ligger enligt företaget i de egenutvecklade algoritmerna för MAC-lagret för såväl WCDMA som OFDMA. Här ingår instruktioner för datataktsanpassning (rate matching), turbokodning, kodgenerering, utjämning (equalization) och kryptering. Därtill har DSP-kärnan försetts med en hårdvaruaccelerator för att snabba upp sådant som kanalsökningar (Rach, Random Access Channel search), fouriertransformer och felkorrigeringsalgoritmer som CTC, Convolutional Turbo Code.

Till kärnan hör ett antal verktyg för mjukvaruutveckling, inklusive en optimerande C-kompilator och en timingriktig simulator. Verktygen finns för leverans, medan de första kretsarna väntas levereras senare under året. Nykomlingen ska demonstreras på Mobile World Congress i Barcelona nästa vecka.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)