JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk teknik värd att vårda
Vi samlat ett axplock av svenska medicinteknikföretag värda att uppmärksamma. Flera av produkterna har potential att avlasta sjukhusen genom att patienterna vårdas i hemmen, andra kommer aldrig att lämna intensivvårdsavdelningarna.

Ögoninstrumentet som blickar mot Europa

Visserligen startade Bioresonator redan år 2000, men det var först sju år senare som produktutvecklingen började. Och i höstas utsåg en juryn bestående av erfarna personer inom den svenska medtekindustrin det lilla Umeåbolaget till det svenska småföretag inom medicinteknik som har störst chans att slå internationellt.

Fiffigt dialysplåster räddar liv

För fem år sedan gick startskottet för Redsense Medical. Idag används företagets larm som upptäcker blödning vid dialys av omkring 250 kliniker i 13 länder världen över.

Patientens hjärna styr ventilatorn

Vid vissa sjukdomar behöver man ta hjälp av en maskin för att hålla andningen igång. Respiratorn eller ventilatorn som det egentligen heter, har en lång tradition i Sverige och idag förs stafettpinnen vidare av Maquet Critical Care som ingår i Getingekoncernen.

Impedansen avslöjar hudcancern

Det går att skilja malignt melanom som är den dödligaste formen av hudcancer från en ofarlig hudfläck genom att mäta hudens impedans. Metoden är tillförlitligare än när läkarna tittar på fläcken och jämför den med referensbilder. Men vägen för Scibase till en kommersiell produkt har trots det varit långt ifrån spikrak.

Dosan som spelar in hjärtats rytm

Genom att mäta potentialskillnaden mellan tummarna går det i många fall att förhindra stroke. Det har Zenicor tagit fasta på då företaget utvecklat en handhållen EKG-mätare tillsammans med Karolinska institutet och Prevas.

Rullat mönsterkort blir billig kateter

Tag ett långsmalt och flexibelt mönsterkort. Montera sensorer i ena änden och kontakter i den andra. Dra sedan mönsterkortet genom en specialbyggd ”tratt” samtidigt som lim appliceras. Då skapas en tunn kateter som kan användas för att utforska människokroppen.

Spar miljoner på ett kort

Inflammation i mjölkkors juver – mastit – kostar europeiska bönderna mer än 25 miljarder kronor årligen. Problemet är att en ko som drabbats måste tas ur produktionen för att behandlas med antibiotika eller skickas till slakt.

Signalbehandling hjälper diabetespatienter

Allt började med att Lars Liljeryd diagnostiserades med diabetes typ 2 när han var på en hälsokontroll för ungefär tio år sedan. Han är visserligen överviktig och är därmed en typpatient för diabetes typ 2, även kallas åldersdiabetes. Sjukdomen kryper dock allt längre ned i åldrarna och behandlas initialt genom att patienten äter rätt och motionerar. Senare i sjukdomsutvecklingen med oral medicinering eller insulin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus