JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Signalbehandling hjälper diabetespatienter

Signalbehandling hjälper diabetespatienter

Allt började med att Lars Liljeryd diagnostiserades med diabetes typ 2 när han var på en hälsokontroll för ungefär tio år sedan. Han är visserligen överviktig och är därmed en typpatient för diabetes typ 2, även kallas åldersdiabetes. Sjukdomen kryper dock allt längre ned i åldrarna och behandlas initialt genom att patienten äter rätt och motionerar. Senare i sjukdomsutvecklingen med oral medicinering eller insulin.
Diabetes Tools
Ort:
Stockholm
Grundat: 2005
Antal anställda: 12
Produkt: hjälpmedel för diabetiker och kliniker
Status: ”stealth mode”, den första produkten lanseras under andra halvåret 2012
Med en gedigen erfarenhet av signalbehandling när det gäller allt från ubåtsspaning till ljudkomprimering, han låg bakom Coding Technologies som blev uppköpta av Dolby för 1,6 miljarder år 2007, började Lars Liljeryd fundera på om man utgående från ett enda blodprov verkligen kunde avgöra om en person har diabetes.

– I telekomvärlden använder man signalbehandling för att filtrera bort brus, på den medicinska sidan är signalerna ofta så brusiga att man inte ens ser nyttosignalen.

Lars Liljeryd satte igång med att studera sig själv. Han mätte blodsocker, blodtryck, EKG och puls. Värdena svängde upp och ned beroende på vad han åt och hur mycket han rörde på sig men någon diabetes, det hade han inte på den tiden.

Sedan ungefär ett år har han dock diabetes och befinner sig därmed även han i målgruppen för de programvaror som Diabetes Tools utvecklar.

– Det är ganska komplext att behandla sjukdomen och patienterna är inte särskilt motiverade då sjukdomen är asymptomatisk. Dessutom har den blivit så vanlig att den påverkar BNP i vissa länder.

Våg och måttband räcker inte
Det hänger samman med att sjukdomen till viss del är en välfärdssjukdom där en viktig del av behandlingen handlar om att äta rätt och att gå ned i vikt. Att då enbart använda måttband eller våg är trubbiga instrument.

En av de programvaror som är under utveckling ska hjälpa diabetespatienten att klara av just det, att äta rätt och motionera, två faktorer som förlänger livet. Dessutom kan man optimera eller reducera medicinintaget. Genom att mata in mätvärden från till exempel halten av socker och lipider i blodet tillsammans med blodtrycket kan patienten direkt se hur kroppen reagerar på förändringar i kosten eller inverkan av motion.

Men Diabetes Tools har en batteri av programvaror under utveckling för båda typerna av diabetes (typ 1 och 2) och för både vårdpersonal och patienter. Exakt vad det handlar om vill Lars Liljeryd inte berätta av konkurrensskäl. Den första lanseringen ska ske nästa år samtidigt som de kliniska försöken drar igång.

– Vi har redan gjort fallstudier så vi är ganska säkra på att det fungerar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)