JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett steg närmare människovänlig datortomografi

Mats Danielsson, professor i fysik vid KTH, och hans forskarteam har fått 22 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen av en datortomograf som ska ge lägre stråldos utan att tappa bildkvalitet. Familjen Erling-Perssons stiftelse står bakom donationen.
För knappt fyra år sedan donerade Familjen Erling-Perssons stiftelse nära 24 miljoner kronor till ett nytt svenskt forskningsprojekt med mål är att skapa en datortomograf som ger markant lägre stråldos än dagens maskiner (se länk).

Sedan dess har projektet stundtals gått på sparlåga på grund av finansieringsbrist, men nu har alltså Familjen Erling-Perssons stiftelse återigen kommit med en stor donation som innebär att KTH kan bli först i världen med att ta tekniken ut till klinikerna.

– Vår nya teknik kommer bland annat innebära att färre barn utvecklar cancer på grund av höga stråldoser i datortomografiutrustningen. Med den nya tekniken är riskerna helt enkelt lägre, säger Mats Danielsson, som ligger bakom Sectra Mameas digitala mammografitekniken som såldes till nederländska Philips förra året.

Under den första fasen av projektet lyckades Mats Danielsson och hans forskargrupp ta fram en helt ny extremt avancerad sensor som är betydligt känsligare än de som sitter i dagens  datortomografer.

– Tack vare det stöd vi tidigare erhållit från stiftelsen har den tredimensionella röntgentekniken kunnat tas till helt nya nivåer. Denna nya donation om 22 miljoner kronor är ett kraftfullt tillskott och stärker ytterligare KTH:s position inom det medicintekniska området, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH.

Han betonar att den färska donationen betyder oerhört mycket för KTH:s forskning inom medicinsk teknik.

Donationen på 22 miljoner kronor ska gå till löner och utrustning under tre års tid.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)