Sedan dess har projektet stundtals gått på sparlåga på grund av finansieringsbrist, men nu har alltså Familjen Erling-Perssons stiftelse återigen kommit med en stor donation som innebär att KTH kan bli först i världen med att ta tekniken ut till klinikerna.
– Vår nya teknik kommer bland annat innebära att färre barn utvecklar cancer på grund av höga stråldoser i datortomografiutrustningen. Med den nya tekniken är riskerna helt enkelt lägre, säger Mats Danielsson, som ligger bakom Sectra Mameas digitala mammografitekniken som såldes till nederländska Philips förra året.
Under den första fasen av projektet lyckades Mats Danielsson och hans forskargrupp ta fram en helt ny extremt avancerad sensor som är betydligt känsligare än de som sitter i dagens datortomografer.
– Tack vare det stöd vi tidigare erhållit från stiftelsen har den tredimensionella röntgentekniken kunnat tas till helt nya nivåer. Denna nya donation om 22 miljoner kronor är ett kraftfullt tillskott och stärker ytterligare KTH:s position inom det medicintekniska området, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH.
Han betonar att den färska donationen betyder oerhört mycket för KTH:s forskning inom medicinsk teknik.
Donationen på 22 miljoner kronor ska gå till löner och utrustning under tre års tid.