JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så tar autonoma fordon ögonkontakt
Strålkastarna svänger och tittar på dig, blå dioder blinkar och en högtalare bekräftar att bilen sett dig. Så kan det se ut vid övergångsställena om några år, när självkörande fordon finns i trafiken.
Forskare på MIT har byggt en liten elbil för att experimentera med olika möjligheter för en förarlös bil att ersätta ögonkontakten med  fotgängare. Risken finns annars, tror forskarna, att fotgängare tvekar över att kliva ut framför en förarlös bil, även om den bromsat och står stilla vid övergångsstället.

Elbilen har lyktor som ser ut som ögon och använder sensorsystemet från Microsofts spelmaskin Xbox Kinect.

Lyktorna svänger runt mot fotgängaren när xbox-sensorerna upptäcker personen, samtidigt som blå och vita dioder blinkar. En riktad högtalare pejlar in fotgängaren och överför lugnande signaler kodade i människospråk.

Sonar upptäcker fotgängare nära fordonets sida – då skiftar dioder i hjulen från grönt till orange och vidare till rött för att kommunicera faran.
 
Googles experiment med förarlösa bilar har ökat intresset för tekniken och nästa år släpper BMW en kommersiell bil som kör själv i 40 km/h.
 
Källa: Technology Review – där finns ett par bilder på experimentbilen
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)