Electrumlaboratoriet är ett renrumslabb för tillverkning av mikro- och nanokretsar och används av KTH, forskningsinstitutet Acreo och olika företag.
– Det är väldigt viktigt att att själv vara ISO-certifierad om man ska arbeta med företag som är ISO-certifierade.
Arbetet med att kvalitetssäkra Electrumlabbet har pågått under en längre tid och för närmare fyra år sedan anställdes Per Wehlin med uppdraget att ro projektet i hamn.
– Resultatet av det här arbetet är att vi har bättre rutiner och instruktioner för hur man hanterar alla utrustningar, att det finns regler för kalibrering och återkommande underhåll, säger Nils Nordell.
I labbet finns ett par hundra utrustningar som var och en ska ha dokumentation som bland annat förklarar hur den får användas och hur ofta den ska servas.
Alla forskare var dock inte övertygade om fördelarna med att ISO-certifiera labbet.
– En väldigt viktig lärdom är att forskarna också ser fördelarna med reproducerbara processer och tillgänglighet på maskiner. Det hjälper dem minst lika mycket som företagen.
För om resultatet inte blir som tänkt måste forskaren spendera tid på att reda ut om det är något fel på utrustningen eller om det är en oförutsedd fysikalisk effekt.
Många liknande labb ute i Europa är ISO-certifierade men Electrumlabbet blir alltså först av de svenska.
– Vi hoppas att de andra labben inom samarbetet Myfab ska ta till sig det här sättet att arbete. Det skulle förenkla arbetet, säger Nils Nordell.