Ögonstyrning ger Polhemspriset
Tobii Eyetracker – en sensor som gör att ögonens rörelser kan styra datorer – ligger bakom att John Elvesjö och Mårten Skogö nu får Sveriges äldsta teknikpris, Polhemspriset. Ögonsensorn gör att människor med funktionshinder kan använda datorer lika fritt som andra.John Elvesjö |
Mårten Skogö |
– Jag lekte med dem på helgerna och upptäckte att de kunde användas för att spåra en rad olika objekt. Plötsligt insåg jag att de kunde användas för att avgöra vad någon tittar på. Det var en aha-upplevelse, säger John Elvesjö, numera teknikchef på Tobii.
Idag används företagets ögonstyrda teknik av över 10 000 människor, främst i Norden och USA. En hel del av dessa är människor med grava funktionsnedsättningar som med teknikens hjälp kan använda en dator likt andra.
För detta tilldelas John Elvesjö och Mårten Skogö, i dag forskningschef på Tobii, Polhemspriset 2015 – en guldmedalj och 250 000 kronor, förutom äran. Priset delas ut den 17 november av Sveriges Ingenjörer.
Fakta Polhemspriset Priset instiftades år 1876 till minne av den svenska uppfinnaren och industrimannen Christopher Polhem, kallad "den svenska mekanikens fader" (1661-1751). Det delas ut av Sveriges Ingenjörer för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Den ska vara uthålligt miljövänlig. Några tidigare pristagare är: Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Ove Fernö för rökavvänjningsmedlet Nicorette (1987), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009) Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013) och Hans Björklund för kontroll- och skyddssystem till elnät (2014). |