JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm vill se sig i inbyggda system

10 års garanterad produktion – det är nästan den enda skillnaden mellan de inbyggnadsprocessorer som Qualcomm släpper nu, och de mobilprocessorer som de bygger på.

Qualcomm har under ett antal år varit en ledande tillverkare av processorer för mobiltelefoner. Nu tar företaget ett initiativ för att sprida sina gracer till fler vertikaler.

De två processorer företaget lanserar heter Snapdragon 410E och 600E.  ”E” står för ”extended”, eller möjligen ”embedded”. De två är i princip bara ommärkta versioner av Snapdragon 410 respektive 600, klockade i lite lägre frekvens.

Initiativet kan lite försiktigt tolkas som ett tecken på att temperaturen har börjat sjunka på den heta mopbilprocessormarknaden. Andra inkomster är inte försumbara längre. Å andra sidan är det en förhållandevis billig affär att hålla butiken öppen för mer försäljning när tillverkningen av processorerna redan är mogen. 

Det här blir första gången som Snapdragonprocessorer kommer kunna beställas i form av komponenter från vanliga distributörer. Först ut med detta är Arrow, som också tillverkar ett utvecklingskort kring 410 kallat Dragonboard 410c – se bilden ovan.

Snapdragon 600E är en 32-bitare, en fyrkärnig Krait 300 på 1,5 GHz med en Adreno 320-grafikkärna och en Hexagon-signalkärna. Den stöder Bluetooth LE, 802.11 ac och GPS.

410E är också en fyrkärna men en 64-bitare, en Cortex A53. Den tickar i 1,2 GHz och har en Adreno 306-kärna. I övrigt är den specificerad som 600E ovan.

Mobilprocessorutvecklingen har under de senaste åren sprungit frivarv kring Moores lag och skulle inte ha något som helst intresse av en tio år gammal Snapdragon. Den första Iphone som kom år 2007 hade en ARM11-processor och är hopplöst föråldrad.

Att kunna garantera nyproduktion i tio år är däremot högst önskvärt för många andra klasser av inbyggda system.  De tio åren gäller i det här fallet från år 2015, då Snapdragon 410 och 600 kom i provexemplar,  till 2025.

Qualcomm vinkar ivrigast till er som utvecklar skyltning, settopboxar, medicinsk bild, betalterminaler och industrirobotar. Och alla som gör något som har med IoT att göra.

De design wins som Qualcomm lyfter fram har ett gemensamt, de är i princip Androidpekplattor eller Androidtelefoner med dessas funktionalitet, men med en extrafunktion tillagd.  Exempelvis är Iwiz från Fujifilm Sonosite en robust sjutums Androidpekplatta  utökad med ett ultraljudssystem. Den används av läkare i fält. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)