JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Självkörande bil och drönare står till tjänst

Morgondagens stad, eller City of Tomorrow, är vad biltillverkaren Ford just nu lockar med på telekommässan MWC i Barcelona. Tre Ford-konstruktörer från Shanghai står bakom konceptet där självkörande elbilar och drönare i gemensam regi levererar paket till ytterdörren i storstadsmiljö.

– Allt handlar om att göra livet i staden enklare. Möjligheten att kunna använda elektriska, självkörande fordon tillsammans med drönare för att transportera saker till stadens invånare är helt fantastisk, säger Euishik Bang, en av skaparna till framtidsvisionen.

Konceptet går under namnet Autolivery. Euishik Bang, James Kuo och Chelsia Lau är skaparna –  tre Fordanställda som utvecklade idén under företagets årliga mobilitetstävling – ”Last Mile Mobility Challenge”.

På Mobile World Congress ges mässdeltagarna i skrivande stund en känsla av vad som komma skall genom en virtual reality-demo. Här visar Ford hur en kund kan beställa ingredienser till en middagsbjudning och sedan få allt levererat i tid genom köksfönstret.
 
Tanken med Autolivery är att självkörande transportbilar samarbetar med drönare för att på så sätt skapa smarta transportlösningar i storstäder. Den sista biten tar drönare paketen genom luften för att  nå till platser som är otillgängliga med bil – exempelvis högt upp i en skyskrapa eller dit det annars är svåråtkomligt eller osäkert.

Det är den sista biten från trottoarkant till dörr som allmänt anses vara den mest utmanande delen att automatisera i leveranskedjan. Samtidigt ökar behovet av en sådan lösning i takt med att  onlineförsäljningen ökar.

Ford är inte ensamt om att experimentera med idén om att leverera paket med drönare. I slutet av förra året började Amazon att testa sin tjänst Prime Air i Storbritannien. Här tar företaget hjälp av drönare för att leverera lätta paket till beställarens dörrar.

Likaså demonstrerade budfirman UPS hemleveranser med drönare i Tampa, Florida, i början av förra veckan.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)