JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Den får rum i fickan och visar ögonblickligen resultatet i användarens mobil. Det handlar om en liten sensorenhet som kan identifiera droger som kokain, heroin och amfetamin. Nu får uppstartsföretaget Sectra Engines – med rötter i det finska forskningsinstitutet VTT – 2,4 miljoner euro av EU för att ta fram en färdig produkt tänkt som ett framtida hjälpmedel för exempelvis polisen.

– Vår drogsensor är betydligt mindre än de som för närvarande finns på marknaden. Enheten är utformad för fältarbete och den använder mobiltelefonen som användargränssnitt, säger Janne Muhonen, COO på Sectra Engines i ett pressmeddelande, och tillägger:

– De är kopplade till molnet vilket ger möjlighet till enkel utveckling av maskininlärningsbaserade tillämpningar för olika droger.

Spectral Engines står i startgropen för att produktifiera sin sensorprototyp som är baserad på ir-spektroskopi och mems-teknik med ursprung i VTT-forskning.

Tekniken kan tillförlitligt identifiera droger som kokain, heroin och amfetamin trots mycket låga koncentrationer. En enhet kan dessutom, med rätt algoritmer, identifiera flera olika droger.

En enheten väger inte mer än några hundra gram. Den ryms i ficka och går enligt företaget att göra 20 gånger billigare än dagens konkurrerande alternativ.

EU ser att tekniken kan komma till bred nytta inom polisväsendet, men också militär och andra liknande organisationer som har behov av att identifiera främmande ämnen. Stödet från EU-programmet Horizon 2020 SME Instrument ska nu accelerera vägen från prototyp till volymtillverkning.

– Vi kommer att kunna lansera de första produkterna nästa vår och i början av nästa år kommer vi också att inleda fälttester med de första pilotkunderna, säger Janne Suhonen.

Sedan tidigare har Spectral Engines samarbetat med de ledande brottslaboratorierna. Genom EU-stödet kommer ytterligare samarbeten att ta form med fokus på utveckling av modellbibliotek.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)