JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla och utredaren bråkar

Biltillverkaren Tesla och olycksutredaren NTSB avbryter formellt sitt samarbete kring dödsolyckan där en Teslaförare körde in i en mittavdelare i Mountain View den 23 mars. De kritiserar varandras offentliga uttalanden kring olyckan.

NTSB kräver att Tesla slutar med att offentligt på egen hand diskutera olyckans orsaker. Det vill inte Tesla göra, med argumentet att företagets transparens är viktigt för trafik­säkerheten. Därför kopplas nu Tesla bort från att vara NTSB:s partner i utredningen.

I offentliga uttalanden har Tesla lagt skulden för kraschen på föraren för att han använde funktionen Autopilot i strid mot bruksanvisningen. Föraren ignorerade varningssignaler från fordonet trots att han i detta fall till och med visste att Autopilot betedde sig konstigt på just den sträcka där olyckan senare skedde.

Dessutom har Tesla pekat på statistik som företaget menar visar att Autopilot höjer säkerheten.

Tesla anklagar NTSB för att självt bryta mot sina regler genom att släppa detaljer kring olyckan och förbereder att anmäla NTSB till USA:s kongress för detta.

– Det framgår tydligt i våra samtal med NTSB att de är mer intresserade av medias rubriker än av att faktiskt främja trafiksäkerhet, skriver Tesla.

NTSB:s kompletta utredning kan ta 1–2 år, men preliminära resultat kan komma att släppas betydligt tidigare.

Vad gäller statistiken kring säkerheten i Teslas själv­körnings­funktion Autopilot, finns en konflikt mellan Tesla och NTSB om hur den ska tolkas. Enligt Tesla visar statistiken att Autopilot höjer säkerheten, men detta ifrågasätts enligt Tesla av NTSB. Tesla kommer begära ut uppgifter ur NTSB med hänvisning till offentlighetsprincipen för att, som Tesla själv formulerar det, fösöka förstå hur NTSB resonerar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)