JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Lunds universitet och Blekinge Tekniska Högskola har nosat upp 100 nyanlända med teknisk bakgrund och sätter dem i skräddarsydda utbildningar som ska ge dem kunskap inte bara i datavetenskap utan också i det svenska språket och i svensk kultur.

Matchit heter initiativet, som finansieras av EU:s strukturfond ESF (Europeiska socialfonden)

Utöver Lunds universitet och Blekinge Tekniska Högskola medverkar även Region Skåne, Region Blekinge, Arbetsförmedlingen och Ideon i Matchit.

En första omgång startar med 28 deltagare i Lund den 22 augusti. Det blir 22 veckors utbildning följt av tio veckors praktik via Ideon.

Enligt Matchit kommer Sverige att sakna 70 000 programmerare år 2022, så det finns ett skriande behov. Detta samtidigt som det finns många nyanlända i landet som har universitetsexamen och viss erfarenhet inom programmering, men har svårt att hitta jobb i IT-branschen.

Alma Orucevic-Alagic

– Huvudmålet är att se till att deltagarna uppnår en kompetensnivå som företag inom IT-branschen i Sverige söker efter, säger Alma Orucevic-Alagic, utbildningsledare för Matchit på LU.

– Dessutom hoppas vi kunna utveckla en matchnings- och utbildningsmetod som kan tillämpas över hela landet för att effektivt utnyttja resurser med förkunskaper inom programmering.
 
En första omgång startar med 28 deltagare i Lund den 22 augusti. Det blir 22 veckors utbildning följt av tio veckors praktik via Ideon. 

Deltagarna ska komplettera fem kurser som är i nästan samma format som de kurser Lunds universitet erbjuder studenter på datavetenskapsprogrammet. 

Dessutom involveras två humaniorainstitutioner för att lära dem svenskat språk, kommunikation och kultur:  institutionerna för Språk- och litteraturcentrum, och Strategisk kommunikation. 

Antagningen sker via personliga intervjuer och tester i programmering, matematik och logik administrerade av Arbetsförmedlingen.

Majoriteten av deltagarna som nu börjar i Lund är mellan 28 och 38 år och har en formell utbildning i datavetenskap från sitt hemland. En tredjedel av de antagna är kvinnor.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)