JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Electric Site är inkopplad

Under tio veckor ska Skanska och Volvo CE testa eldrivna och självkörande grävmaskiner, dumprar och hjullastare. Idag gick startskottet inom forskningsprojektet kallat Electric Site, som syftar till att skapa världens första ”utsläppsfria” bergtäkt.

Visionen är att skapa en koldioxidfri produktion av bergmaterial för bygg- och anläggningsbehov, samt för asfalt och betong. En del i detta kan mycket väl vara förarlösa och eldrivna dumprar och grävmaskiner som i framtiden arbetar på Skanskas täkter.

Under lång tid har det varit känt att Electric Site ska testas på en täkt i Västsverige under tio veckor. Vilken har dock varit hemligt.

Idag drog testet igång på Skanskas bergtäkt Vikan i Göteborg. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg var med och fick elkabeln på plats (se bild).

Enligt Skanska är det första gången som ett försök av den här typen genomförs inom bergindustrin. Om testet faller väl ut kan Electric Site komma att tas i bruk i verkligheten

Projektledningen räknar med att Electric Site även ska ge ekonomiska fördelar, genom effektivisering och höjd produktivitet. Målet är att sänka kostnaderna med upp till 25 procent och koldioxidutsläppen med upp till 95 procent.

Skanska och Volvo CE har samarbetat kring sin gemensamma vision – ”utsläppsfri” bergtäkt – sedan 2014. Efter en Vinnovastödd förstudie satte projektet i gång på allvar för ganska precis tre år sedan. Det beräknas kosta runt 200 miljoner kronor, varav Skanska bidrar med nio miljoner, Energimyndigheten – delvis via Linköpings universitet och Mälardalens högskola – med 65 miljoner kronor och Volvo CE står för resten.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)