JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 januari 2020 VECKA 04

Testandet inleds nu av en preliminär version av Midi 2.0, den första nya version av synthesizerprotokollet Midi sedan det skapades 1983.

Realtidsprotokollet Midi (Musical Instrument Digital Interface) är ett realtidsprotokoll för att låta exempelvis ett keyboard eller en dator fjärrstyra synthesizers och annan ljudutrustning. 

Uppdateringen 2.0 är dubbelriktad, har högre upplösning i styrsignalerna, tillåter fler kanaler, har nya sorters styrmeddelanden, bättre realtidsprestanda och gör det enklare att ansluta ny utrustning, bland annat.

Protokollet öppnar med en förhandling som låter 2.0-enheter känna igen varandra och eventuellt växla ner till 1.0 för att prata med gamla enheter.

Standardorganisationerna heter AMAI (Association of Music Electronics Industry ) och MMA (MIDI Manufacturers Association). De medlemmar som just nu deltar i pluggfester – som kopplar sina prototyper till varandra – är ljudteknik- och instrumenttillverkare som Yamaha, Roland, Native Instruments, Touchkeys, Bome Software, Imitone, Steinberg, Ableton och Roli, men också IT-jätten Google.

Under prototypfasen är Midi 2.0-specifikationen tillgänglig endast för MMA- och AMEI-medlemmar, därefter blir den som tidigare öppet tillgänglig.

Redan 2005 inleddes diskussionerna om en version 2.0.  En logotyp för Midi 2.0 är under utveckling och protkoller väntas släppas i år.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)