JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 5 juli 2020 VECKA 27

Det amerikanska patentlicensbolaget Intellectual Ventures har fått Ericsson att signera ett patentavtal och en sjuårig tvist mellan dem upphör.

Alla tvister kring patentintrång mellan de två bolagen avbryts. Ericsson väntar sig att uppgörelsen kommer att få en konsekvens i form av en sänkning av rörelseresultatet inom nätverksdivisionen under andra kvartalet i år.

År 2012 stämde IV för första gången Ericsson för patentintrång, och har sedan dessa följt upp stämningen med ytterligare stämningar av Ericsson och dess kunder i USA och Europa.

Intellectual Ventures är ett företag som inte har någon annan verksamhet än att äga patent. Det betyder att Ericsson inte har kunnat teckna en korslicens med IV eller försvara sig genom stämma IV i retur.  Ericsson har 49 000 beviljade patent men de är alla värdelösa i en konflikt med ett företag som IV.

IV har bildat skola i nya innovativa sätt att bedriva affärsverksamhet kring patent. Företag av IV:s typ kallas ibland patenttroll och IV har den tvivelaktiga äran att av ha blivit utnämnd till både ”det ultimata patenttrollet” och ”världens mest hatade teknikbolag”.

Ett patent ger ägaren ensamrätt att bestämma hur den teknik som patentet beskriver får användas. IV äger en samling patent och licenserar rätten att använda dem.

Det finns alltid frågetecken kring ett patents giltighet. Praxis varierar över åren och juryer består ofta av lekmän, så utgången av tvisterna är svårtippade. Tidigare i år vann IV 43 miljoner dollar från Ericsson i en patenttvist som gått till domstol. De hemliga beloppen i dagens uppgörelse har – gissningsvis – påverkats av vad den domen visade. 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)