JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

NXT – så heter Scanias vision för transporter i framtida städer. Det handlar om ett modulsystem – konstruerat för år 2030 och framåt – som kan växla form för att passa olika typer av stadstransporter. Just nu kan du se det på UITP Public Transport Summit, som är världens största kollektivtrafikevent och i år går i Stockholm.

NXT är ett självkörande batteridrivet åtta meter långt konceptfordon. Konstruktionen är gjord så att drivmodulerna fram och bak kan anslutas till antingen en bussmodul, en distributionslastbilsmodul eller ett sopaggregat.

Konceptfordonet är byggt som en modul i kompositmaterial. Därmed väger det mindre än åtta ton, med dagens batterier beräknas räckvidden till 245 kilometer. Samtidigt har de cylindriska battericellerna placerats under golvet, för att ge bättre viktfördelning och dra nytta av ett utrymme som vanligen är oanvänt.

– Nu tar vi ett gigantiskt kliv in i framtiden. Fordonet kommer att ge oss ovärderliga data i vår fortsatta utveckling av elektrifierade självkörande fordon, säger Robert Sjödin, projektledare för NXT i ett pressmeddelande.

Scania visar upp bussmodulen för konceptfordonet på UITP Public Transport Summit. Som i år pågår mellan den 9-12 juni i Stockholm.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)