JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia skivar upp nätet

Det kallas network slicing och ger ett företag eller organisationer en helt egen del av mobilnätet utan att operatören för den sakens skull behöver placera ut ny hårdvara. Nokia säger sig bli först med en kommersiell lansering av tekniken för både LTE och 5G New Radio.

Med network slicing slipper en kund dela kapaciteten med andra. Därmed blir det betydligt enklare att köra applikationer över mobilnätet som kräver förutsägbara svarstider eller att vara säker på att bandbredden alltid räcker till.

Hittills har den här typen av nät i princip krävt dedicerade resurser men med network slicing går det att avdela resurser i befintliga nät för en viss kund via mjukvaran. Det kan handla om att kunden vill styra en fabrik via mobilnätet och vill ha en egen "skiva" för realtidskritisk styrning, en annan för videoövervakningen som genererar stora dataströmmar och en tredje för övrig trafik som styrning av inomhusklimatet.

Ytterligare en tillämpning som Nokia lyfter fram i pressmeddelandet är IoT och kommunikation mellan två fasta punkter.

Lösningen omfattar hela kedjan från radionätet via transportnätet till corenätet och vidare till applikationen som ligger i molnet. Det handlar om en ren mjukvaruuppgradering som fungerar både i existerande LTE-nät och den första generationens 5G, det vill säga 5G NR. Tilläggas kan att den fungerar med alla existerande mobiltelefoner och andra terminaler.

Utvecklingen har skett tillsammans med Telia i Finland och A1 i Österrike.

Enligt Nokia blir företaget först med en kommersiell lansering av network slicing som ska fungera även i nät där delar av utrustningen kommer från andra leverantörer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)