JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ekholm optimistisk trots coronapandemin

2019 fullbordades vändningen av Ericsson. Inte ens den pågående coronapandemin kan ändra det, sade en optimistisk Börje Ekholm i ett förinspelalat anförande till aktieägarna på dagens stämma.

Precis som för 90 procent av de anställda i Sverige arbetar även Börje Ekholm hemifrån. För Ericssons vd och koncernchef innebär det dock USA.

Han, liksom den övriga ledningen medverkade via förinspelade presentationer och videolänk från dagens stämma på Kistamässan i Stockholm.

Börje Ekholm berättade att coronapandemin hittills inte påverkat Ericssons affärer i någon större utsträckning men påpekade med tanke på att ekonomin i så många länder är oerhört tuff, att företaget planerar för att de kan komma att påverkas.

Annars var tongångarna genomgående positiva.

– Vi har 86 stycken 5G-kontakt och 27 nät i drift på fyra kontinenter. Vi ser ingen som är framför oss, sade han och fortsatte:

– 2017 ökade vi kraftigt satsningarna på forskning och utveckling. Vi har anställt 5000 nya personer inom forskning och utveckling. Idag arbetar nästan var fjärde anställd med fou mot 17 procent 2017.

Det betyder dock inte att det totala antalet anställda ökat, företaget har dragit ned på andra håll.

– Vi kan se att strategin fungerar. Vi växer för första gången sedan 2013, marginalerna är bättre och vi har ett starkt kassaflöde.

Det senare bidrar till att Ericssons nettokassa vid årsskiftet uppgick till 34 miljarder kronor.

– Vi kan fortsätta investera mot framtiden och har motståndskraft mot det vi ser att samhället går in i.

Han tog också upp 5G och de möjligheter som den nya mobilgenerationen öppnar och passade på att dra en parallell med lanseringen av 4G (LTE) för tio år sedan.

– Med 4G var det många som ifrågasatte behoven, men det skedde mycket innovation, streaming på mobilen, man beställer transportmedel, e-handel, med mera. De länder som var först, USA och Kina, har kommit att leda världen i konsumentapplikationer. Nu är det samma sak med 5G.

Börje Ekholm hävdade också att företagets produkter presterar bra i fält. Han lyfte speciellt fram en funktion som fick pris av MWC2020, dynamisk spektrumallokering, det vill säga möjligheten att köra 5G på ett befintligt 4G-band genom att dynamiskt allokera spektrum beroende på hur många användare av vardera kategorin som samtidigt nyttjar bandet.

Hela anförandet finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)