JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Drönare redo för 112-larm


Göteborgsföretaget Everdrone har utvecklat ett sätt att stabilt navigera drönare utan hjälp av GPS. I sommar inleder företaget ett samarbete med SOS Alarm och Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet. Därmed ska en drönare kunna skickas ut till den plats där ett plötsligt hjärtstopp just inträffat.

För första gången i världen blir drönare en fullt ut integrerad del av den medicinska akutvården, hävdar Everdrone vars drönare i sommar blir ett tillägg till den nuvarande akutsjukvården omkring Göteborg.

Tanken är att en drönare ska larmas av SOS Alarm på samma sätt och samtidigt som en ambulans, när ett plötsligt hjärtstopp inträffat.

Väl på plats hissas hjärtstartaren ned från drönaren från 30 meters höjd. När hjärtstartaren når marken ger den ifrån sig en larmsignal som gör att den lätt kan hittas.

– Själva metoden att sänka ner hjärtstartaren från drönaren med hjälp av en vinsch är något som vi utvecklat och testat under en längre tid, säger Mats Sällström, vd på Everdrone i ett pressmeddelande.

– Vi har under de senaste månaderna gjort otaliga testleveranser och vi kan konstatera att metoden fungerar väldigt bra.

Startskottet för drönarleveransen går den första juni och testperioden håller på till och med september. Under den perioden kommer tre drönare att stå beredda att rycka ut inom var sitt separat områden med en radie på upp till 6 kilometer kring Göteborg och Kungälv.

Förhoppningen är att kunna utöka projektet i Sverige och andra europeiska länder under 2021.

Projektet stöds av bland annat av Hjärt-Lungfonden samt Vinnova inom ramen för EUREKA - Eurostars 2.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)