JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Göteborgsföretaget Powercell, som utvecklar och tillverkar bränslecellstackar, rider på Sydkoreas jättesatsning på vätgasdrivna fordon. Det svenska företaget har just fått en order värd 3,5 miljoner kronor på bränslecellsstackar och bränslecellssystem från sydkoreanska Bumhan Industries, som nu även bildar ett dotterbolag som fullt ut fokuserar på bränsleceller.

Sydkorea satsar enormt på bränslecellsteknik. Redan år 2022 vill den sydkoreanska regeringen se 67 000 vätgasdrivna fordon på vägarna, varav 2 000 bussar, och ett nät av upp mot 310 vätgastationer över hela landet.

I mars förra året grundades Hydrogen Energy Network, HyNet, av 13 sydkoreanska industriföretag med intresse för vätgas. HyNet vill surfa på den statliga jättesatsningen. Bumhan Industries – som tillverkar högtryckskompressorer för fartyg och kraftgenerering – ingår i HyNet.

Nu meddelar Bumhan Industries att företaget dels skapar ett nytt dotterbolag som enbart fokuserar på bränsleceller, kallat Bumhan Fuel Cells, och dels köper celler och stackar från Powercell till ett värd av 3,5 miljoner kronor. Planen är att Powercell ska leverera under årets andra och tredje kvartal.

– Sydkorea satsar stort på bränslecellsteknologin och vi vill bättre ta till vara de goda möjligheter som finns på området genom en ökad fokusering, säger Hyun Khil Shin på Bumhan Industries i ett pressmeddelande.

Sedan knappt två år är Bumhan Industries svenska Powercells distributör och servicepartner på den sydkoreanska marknaden.

Powercell, grundat 2008, är en avknoppning från Volvokoncernen.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)