JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Norska Morrow Batteries tänker bygga en batterifabrik med en kapacitet på 32 GWh. En fjärdedel av kapaciteten ska finnas på plats år 2024. Initativet kommer från den gamle miljökämpen Frederic Hauge.

Utöver svenska Northvolt och norska Freyr finns nu ytterligare en aktör som vill bygga gigantiska batterifabriker drivna på ren nordisk elmix: Morrow Batteries. 

Morrow har förberett sig i två år och känner sig nu redo att gå ut med planerna. Stöd finns bland annat från EU.

Bygget inleds nästa år. Orten är inte bestämd men ligger troligen i fylket Agder vid norska sydkusten.

Gammal miljökämpe
ligger bakom

Den norske världsberömde miljökämpen Frederic Hauge har ända sedan 2010 arbetat med att få till stånd volymtillverkning av batterier i Norge. Nu ser projektet äntligen ut att gå i mål. 

Frederic Hauge hoppade av gymnasiet på 80-talet och startade miljöorganisationen Bellona. Den har genom åren bland annat uppmärksammat giftskandaler, kämpat mot norsk oljeproduktion och uppmärksammat ryskt kärnavfall.

Organisationen har sedermera fått vara med och utforma EU:s miljöpolicies och finansieras bland annat av norska staten och EU.

Sedan slutet av 90-talet är ett av miljöstiftelsen Bellonas arbetssätt att samarbeta med industrin för att att hjälpa den ”att bli en del av lösningen istället för en del av problemet.”

Fabriken kommer att bestå av fyra identiska moduler med en kapacitet på 8 GWh vardera. Den första modulen kommer troligen att använda någon etablerad batterikemi medan efterföljande moduler ska använda en teknik ”av en ny generation”. 

Morrow pratar där om litiumsvavelbatterier – en kemi som uppfanns på 60-talet men ännu inte lyckats bli konkurrenskraftig trots förhoppningar om flera gånger högre energidensitet än litiumjonbatterier. 

Oljelandet Norge har gott om svavel. Det är en avfallsprodukt från oljeraffinaderier. En vana från processindustri och ren energimix är andra faktorer som talar för Norge. Poängen med elektrifieringen är att minska framtida utsläpp av koldioxid i atmosfären.

Ekonomitidningen Forbes förmedlar spådomen att marknaden för batterier kommer att växa med 1450 procent över de kommande tio åren. I Europa kommer marknaden för battericeller då att vara värd 90 miljarder euro.

Efterfrågan kommer från i första hand elektriska bilar och i andra hand från batterilager för diverse tillämpningar. Batterifabriker kostar ungefär en miljard kronor per GWh/år.

Morrow är det tredje nordiska gigabatteriprojektet. Svenska Northvolt bygger 32 GWh i Skellefteå. Norska Freyr presenterade sina planer i fjol och de ligger fast bekräftar företaget för Elektroniktidningen. År 2025 hoppas Freyr ha en kapacitet på 32 GWh i  Mo i Rana. Den kommer att i så fall dra uppemot 3 TWh/år varav en del kommer att levereras av en egen vindfarm på 600 MW på Sjonfjellet.


På bilden: Steffen Syvertsen (energibolaget Agder), Bjørn Rune Gjelsten (miljöbolaget Noah), Frederic Hauge (miljöstiftelsen Bellona) och Ole Erik Almlid (företagarorganisationen NHO)

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)