JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo och Geely fördjupar sitt samarbete

Fusionen mellan Volvo och Geely Auto är avblåst efter ett års diskussion. Istället satsar företagen på
ett gemensamt bolag för att bland annat utveckla drivlinor.

Den sammanslagning som länge diskuterats blir inte av. Det är resultatet av en utredning, ledd av Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, och framkom på en presskonferens igår.

Istället ska de två biltillverkarna skapa en ny struktur för samarbete kring olika projekt. De ska bland annat utveckla drivlinor, förbränningsmotorer, växellådor och hybridmotorsystem tillsammans. De ska även dela plattformarna SEA (Sustainable Experience Architecture) och SPA2, som är SPA:s efterföljare.

Likaså ska de utöka samarbetet kring eftermarknads- och upphandlingsfunktioner. Här ingår även att dela och gemensamt skaffa batterier, elmotorer och liknande.

– Tidigare var utveckling av hårdvara, som en gemensam bakvagn, en viktig synergieffekt. Framöver är det viktigast att utveckla mjukvara tillsammans, jag tänker främst på teknik för autonom körning, lösningar för uppkoppling av bilar och den grundläggande mjukvaran i bilen, säger Håkan Samuelsson, enligt sajten Recharge.

Tanken är att gemensamt utveckla autonom körteknik under ledning av Zenseact, som är Volvo Cars företag för självkörande bilar.

Ännu har inte namnet på det nya gemensamma företaget avslöjats.

Volvo ägs av kinesiska Geely Holding Group, som också kontrollerar en stor del av Geely Auto.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)