JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 2 december 2021 VECKA 48

Telekomleverantören Mavenir har tillsammans med FPGA-specialisten Xilinx tagit fram en komplett lösning för massiv mimo med 64 TRX till både 4G- och 5G-nät. De första produkterna ska komma mot slutet av året.

Massiv mimo med 64 antennelement för nedlänken respektive upplänken och stor bandbredd har länge setts som en svaghet för open RAN men nu ser alltså Ericsson, Huawei och Nokia ut att få konkurrens om den marknaden lagom till att utbyggnaden av C-bandet på 3,5 GHz drar igång i USA.

Mavenir och Xilinx har genomfört tester vid telekomföretagets labb i Bangalore, Indien, tillsammans med sex icke namngivna globala operatörer. Det handlar om en komplett lösning med corenät, molnbaserat basband (vRAN) inklusive CU (Centralized Unit) och DU (Distributed Unit) liksom radio.

Det stödjer 64 antennelement för nedlänken och 64 för upplänken medan bandbredden är 400 MHz.

Så värst mycket mer får vi inte veta annat än att operatörerna ska kunna testa lösningen i sina nät mot slutet av året.

När Ericsson den 22 februari lanserade en ny radio för just massiv mimo tryckte företaget på att den lättaste varianten bara vägde 20 kilo. Företaget lyfte fram de egna asicarna som en viktig förklaring till att vikten minskat liksom att de bidragit till att energiförbrukningen sjunkit med 15 till 20 procent.

Det senare hänger bland annat ihop med att Ericsson flyttat upp vissa funktioner som tidigare utfördes i basbandet till radion. Det som skickas till basbandet, via optofiber i det som kallas front haul – är en komprimerad variant plus att kommunikationen ger en viss tidsfördröjning.

MER LÄSNING: