JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppsalas natriumbatteri tar in tre miljoner

I höstas tog Altris in tio miljoner kronor, nu fylls kassan på med ytterligare tre miljoner. Pengarna ska användas för att skala upp produktionen av det natriumbaserade katodmaterialet.

Natriumjon har länge varit ett intressant alternativ till litiumjon som katodmaterial i laddbara batterier. Det har dock saknats en vettig tillverkningsmetod för den nya kemin vilket gjort att materialkombinationen inte slagit igenom.

Altris knoppades av från Uppsala universitet år 2017 för att kommersialisera en ny tillverkningsmetod som varken kräver värme eller tryck och som dessutom har väldigt bra repeterbarhet.

Resultatet blir ett billigt och miljövänligt katodmaterial bestående av grundämnena järn, kväve, natrium och kol vilket företaget fyndigt döpt till Fennac (FeNNaC). Inom kemin är det däremot känt som ”Preussiskt vitt”.

Natriumjonbatterier har lite sämre energidensitet än litiumjon och passar därför framförallt för stationär energilagring även om de också kan fungera i vissa typer av elektriska fordon.

Altris har en mindre pilotlina i Uppsala men tog in tio miljoner i höstas för att skala upp produktionen. Nu går investmentbolaget Molindo – som bland annat är delägare i solcellsbolaget Exeger – in med ytterligare tre miljoner kronor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)