JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smoltek aktivt inom passivt

I april förra året tecknade svenska Smoltek – som utvecklat en processteknik för vertikala ytodlade nanostrukturer – ett utvärderingsavtal med en av världens ledande tillverkare av passiva komponenter. Nu förlängs utvärderingstiden en andra gång. Förhoppningen är att arbetet ska leda till ett licensavtal.

Våren 2020 skrev Smoltek under två tunga utvärderingsavtal, med två olika tillverkare.

Det ena företaget beskrivs som ”en av världens ledande tillverkare av passiva komponenter, däribland kondensatorer” det andra med orden ”en av världens största kondensatortillverkare”. Båda utvärderingsavtalen har förlängts redan tidigare, men avtalet med det sistnämnda företaget lades på is för några veckor sedan (länk).

Företaget som tillverkar passiva komponenter planerar nu att fortsätta utvärdera den svenska kondensatortekniken en tid. Därmed förlängs avtalet till slutet av augusti i år.

Göteborgsföretaget Smoltek har utvecklat ett kondensatorkoncept kallat CNF-MIM, där CNF står för kolnanofibrer och MIM är kort för Metall Isolation Metall. Det som gör processtekniken intressant är att den påstås kunna minimera en kondensatorns bygghöjd väsentligt – den lovar bättre prestanda på bråkdelen av utrymmet.

Smoltek erbjuder två versioner i sitt koncept: diskreta och integrerade kondensatorer. I det aktuella fallet handlar det om det sistnämnda. Syftet med den pågående utvärderingen – som nu förlängs igen – är att den i nästa steg ska leda till en produktionslicens.

Göteborgsföretaget nämner två orsaker till att avtalet förlängts. Det ena är en specifik teknisk utmaning som tagit längre tid att lösa än förväntat. Det andra är att den pågående pandemi. Företaget levererade dock nyligen mycket goda resultat, vilka påstås ha övertygat kunden om potentialen för kondensatorer baserade på CNF-MIM-teknik.

– Jag är mycket glad att kunna förlänga detta viktiga nästa utvecklingssteg i samarbetet, där kunden fortsätter tro på den stora potentialen i vår CNF-MIM-kondensatorteknik och att de har förtroende för Smoltek-teamets förmåga att utveckla tekniken ytterligare, säger Ola Tiverman, vd på Smoltek Semi, i ett pressmeddelande.

Smoltek Semi är ett dotterbolag till Smoltek med ansvar för licensiering av det svenska företagets teknik till halvledarindustrin.

Smoltek är en avknoppning från Chalmers halvledarlabb MC2.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)