JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Man behöver inte ansluta mindre basstationer som används för att exempelvis förtäta mobilnäten i städer till elnätet. Istället kan de strömförsörjas med kraftigt laserljus. Ericsson har demonstrerat tekniken tillsammans med amerikanska Powerlight Technologies.

Det är lika bra att säga det direkt, det kommer inte att regna stekta sparvar trots att ljuset är på flera hundra watt. Laserstrålen är omgiven av ett skyddande ”rör” av ljus med lägre energiinnehåll som fungerar som ett skydd. När något kommer in i det omgivande röret stängs energimatningen automatiskt av och slås på igen när sikten är fri igen.

För att basstationen ändå ska fungera under avbrottet har den ett batteri.

Tekniken kan underlätta när operatörerna vill förtäta mobilnäten i storstäder men kan också användas när de vill förstärka näten inför större evenemang eller vill sätta upp tillfälliga nät vid hjälpoperationer efter naturkatastrofer.

Demonstrationen genomfördes i Seattle med Ericssons radioenhet Streetmacro 6701 för 5G på millimetervågsområdet. Den strömförsörjdes med Powerlights laserteknik som ger hundratals watt på ett avstånd av ett par hundra meter.

På sikt ska laserlänken kunna ge flera kilowatt över längre avstånd.

Inget sägs dock om hur långt fram i tiden som en kommersiell lansering ligger.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus