JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bring har ingått ett samarbete med svenska Einride, som utvecklar förarlösa och elektriska lastbilar. Logistikföretaget ska börja använda Einrides plattform. Därmed blir Bring, enligt egen utsago, först i Sverige med att ställa om till el i linjetrafik.

Med start nästa år ska Bring låta Einrides fraktlösning trafikera bland annat Jönköping och Göteborg.

Det handlar om ellastbilar med släp som är uppkopplade mot Einrides plattform för planering och effektivisering av rutter och energiåtgång. Lastbilarna kommer att ha Einrides mjukvara för styrning och övervakning, men köras av en chaufför.

Satsningen är en del av Brings ambition att leverera fossilfritt till 2025.

Genom att ställa om till elektrifierad linjetrafik tror sig Bring kunna minska sitt koldioxidutsläpp med 78 procent. Beräkningen är baserad på att elbilarna ersätter lastbilar som idag går samma sträckor på hydrerad vegetabilisk olja, eller HVO.

– Det här samarbetet gör oss först i Sverige med att elektrifiera vår linjetrafik. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt, säger Hanna Jonasson, operativ chef på Bring, i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING: