JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk radarteknik lockar japansk industri

Lundaföretaget Acconeers sensor som levererar koherenta radarpulser får återigen uppmärksamhet från japanskt håll. Nu är det den japanska distributören Nexty Electronics, särskilt stark inom bilbranschen, som köper svenska sensorer till ett värd av 1,4 miljoner kronor.

– Vi är glada över att se ännu en volymorder avsedd för massproduktion av produkter riktade till fordonsindustrin, säger Lars Lindell, vd på Acconeer i ett pressmeddelande.

Acconeers CMOS-kretsar som levererar koherenta radarpulser i 60 GHz har rönt stort intresse i Japan.

En icke namngiven stor japansk elektroniktillverkare lanserade nu i våras en social robot som tar sig fram utan besvär med hjälp av den svenska radarsensorn som detekterar närvaro och gör att roboten undviker hinder.

Sedan länge är det dessutom känt att robotföretaget Groove-X sällskapsrobot Lovot – utnämnd till "mest intressanta robot" på konsumentelektronikmässan CES 2019 – innehåller två radarsensorer från Acconeer.

Hittills är det företagets förra sensorgeneration, A1-familjen lanserad 2018, som gällt. Just nu utvecklar dock Acconeer sin andra sensorgeneration, kallad A2, i samarbete med japanska Alps Alpine. Planen är att A2-familjen ska lanseras under 2024.

Det är alltså mycket japanskt som cirkulerar runt Acconeer, med rötter i forskning på Lunds Universitet.

Samtidigt påpekar Acconeer att även fordonsindustrin visat stort intresse för den egna radarsensorn. Alps Alpine är dessutom underleverantör till fordonsindustrin. Den sensorteknik som de två företagen utvecklar gemensamt har också sikte på fordonsindustrin, liksom industri- och konsumentområdet.

– Vi har tidigare sagt att vi tror att vi snart kommer att se lanseringen av de första bilarna där vår radarsensor används, och denna order gör oss än mer säkra på det, kommenterar Lars Lindell i pressmeddelandet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)