JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Febermätande bågar kan varna för nästa utbrott

En båge som dignar av IR-sensorer tar snabbt tempen på alla människor som strömmar igenom. Det finns liknande produkter men enligt svenska ACT ingen med samma kapacitet, precision och integritet.

Första generationen har kunder. Andra generationen blir robustare.

I skuggan av Covid 19-pandemin har elektronikbolaget ACT utvecklat en portal för massmätning av feber. 

Bågarna placeras ut där folk passerar, som vid ingångar till butiker eller tunnelbanor. Inte mindre än 24 stycken IR-kameror är monterade i bågen. De klarar tillsammans att automatisk ta tempen på en strid ström av förbipasserande.

Den nuvarande första versionen av bågen vaktar butiksingångar. Men den spännande möjlighet som ACT hoppas på är att bågen blir en standardlösning som används jorden runt för att förvarna en stad om en förestående sjukdomsutbrott.

Lösningen med IR-kameror kan komma att tolereras genom att den bevarar den personliga integriteten.

Det lilla elektronikbolaget ACT fick visionen i mars i fjol när teve visade kineser som köade för att feberskannas av handhållna instrument.

Mats Landstedt

– Vår reaktion var att vi måste kunna göra detta bättre, berättar Mats Landstedt, vd för ACT.

Det borde gå att bygga en portal med stor kapacitet som feberskannar passerande utan att stoppa upp dem. Automatiskt.

Sedan tänkte ACT vidare. Om massor av portaler av detta slag placerades ut permanent vid entréer och ingångar skulle det kunna fungera som ett tidigt varningssystem (early warning system) mot framtida sjukdomsutbrott och peka ut varifrån de sprider sig.

– Det är den tillämpning vi jobbar mot nu. Den är vår stora dröm.

Produkten utvecklas i samarbete med det kanadensiska bolaget Thermalpass. Tillsammans jobbade alla nonstop med produktifieringen och den första feberportalen blev klar för kommersialisering i slutet av oktober.

Den säljs just nu i cirka fem exemplar om dagen. Kunder är exempelvis butiker som vill skydda sin personal från att bli smittad. Flera kontrakt är på gång med Norge.

– Spanjorerna är jätteintresserade. Men Finland är vår största marknad just nu.

– Det kom som en glad överraskning att vi säljer! Vi har tre veckors leveranstid. Det är ett bra tecken. Och det säljer sig själv – vi har ingen säljkår.

Utvecklingskostnaderna kan vara inhämtade om ett par månader, bedömer Mats Landstedt.

Ett hotell i Göteborg har en idé om att placera portalen vid ingången till en ”fredad avdelning”, en tryggad zon med upplevelser där ingen av besökarna har feber och oddsen för smitta är mindre.

– Hotellen går på knäna. De är stressade. De har inte en kotte som gäst snart. De behöver idéer till något som skapar förtroende och trygghet.

Flygplatser känns kanske som en intressant möjlig kandidat? Men nej.

– Vi har försökt prata med både norska och svenska flyg- platsmyndigheter. Men de har ju inga passagerare nu.

Att någon har sjukdomen Covid-19 går inte att detektera på ett pålitligt sätt, ens i labb. Men att mäta kroppstemperatur visade sig vara möjligt att göra med hög precision, lärde sig ACT.

Hudens färgton ger kroppstemperaturen. Det går inte att lura portalen genom att kyla pannan med is, exempelvis, eftersom alla dessa kameror kan upptäcka upp all blottad hud från knäna och uppåt. 

– Man skulle få kyla ner hela kroppen i så fall, skrattar Mats Landstedt.

Bågen använder 24 tyska IR- kameror av medicinsk kvalitet. I dem ligger den stora kostnaden för produkten. De var redan dyra och nu har Covid 19 höjt priset på IR-kameror ännu mer.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

24 kameror krävdes för att ge kombinationen av hög kapacitet och hög precision. 60 personer i minuten temperaturmäts med en noggrannhet på 0,2 grader. Våglängden är 940 nm – osynligt och med kort räckvidd. Scanningen sker 20 gånger i sekunden.

Allt sker automatiskt efter en lokal konfigurering. 

Portalen mäter inte bara feber utan kan också räkna hur många som passerar. Den möjligheten har gett ACT ytterligare en produktidé i samma nisch: att hålla koll på regler om maximalt antal som får vistas i ett rum.

I Europa kommer portalen att tillverkas i Borlänge av Per Öhman Consulting. Mats Landstedt kallar denne Per Öhman för ”elektronikgeniet” och ger honom äran för produkten.

– Den är en sån här superduktig, underbar kille som inte sett solljus på flera år, skrattar Mats Landstedt.

ACT startade projektet på egen hand, i april, men stötte snabbt ihop med kanadensiska Thermalpass som hade samma idé –och redan kommit fram till sin första produkt.

Istället för att bli konkurrenter slog de ihop påsarna. Den första portalen använder kanadensarnas mekaniska struktur, datorplattform och mjukvara. Svenskarna bidrog bland annat med IR-kamerorna.

Idag sitter nämnda elektronikgeni Per Öhman i verkstaden och snickrar på generation två. Den ska vara mer robust. Både vandalsäker och långlivad.

Det är generation två som ACT hoppas ska kunna bli en komponent i tidiga varningssystem. Kanske tusentals portaler placeras ut i en stad och data från dem integreras centralt.  En väsentlig del av systemet är den centrala mjukvaran för varningssystemet. Det ska integrera skannade data, analysera läget och presenterar en realtidskarta över heta områden.

Tanken är att en prognos beräknad med hjälp av AI ska ligga till grund för ett eventuellt larm.

Konkurrenter finns. Men de faller alla ifrån av olika skäl. En engelsk och två amerikanska konkurrenter har en mycket dyrare lösning. De kostar från ett par hundra tusen kronor och upp.

Fem kinesiska konkurrenter finns. Men de använder kameror och får inte importeras till USA eftersom de därmed kan användas för ansiktsigenkänning.

Att ACTs portal inte klarar av ansiktsigenkänning är alltså en konkurrensfördel. Den är GDPR- kompatibel på det viset.

– En kinesiskt tillverkad båge som tar ett foto av den som passerar – den kommer du aldrig att kunna sälja i Europa, kommenterar Mats Landstedt.

ACTs lösning är helt öppen. Att dölja sensorn skulle kunna fungera i Kina men knappast i Europa.

Det var Covid-19 som födde idén. Men det är tänkbart att Covid-19 blir en väckarklocka. Därmed skulle portaler kunna komma att installeras nu och därefter göras permanenta. Då slipper kanske världen bli tagen på sängen igen vid nästa pandemi och upptäcka faran först när det redan finns en stor smittspridning. 

Mats Landstedt påpekar att något liknade skedde efter 9/11 i USA. Övervakningssystem som USA installerade då blev därefter permanenta.

Svenska kommuner och myndigheter har fått mejl från ACT om idén, men ingen har nappat ännu. 

Och Mats Landstedt har faktiskt en liten efterlysning på hjärtat. Drömmen nu vore att få en inbrytning på någon större organisation eller instans inom EU som kunde ge tummen upp. ACT är ett gäng på åtta erfarna ingenjörer, men de är osäkra på hur man sätter en boll av detta slag i rullning. Kanske Elektroniktidningens läsare har en idé om en lämplig strategi eller partner?

====

Elektronikbolaget ACT

ACT är åtta ingenjörer, födda med lödkolv, uppvuxna på Ericsson. 

Bolaget bildades 1983. Kanske var du en av de som köpte en av deras piratsatellitdekodrar? På den tiden var det vilda västern och fullt lagligt. De drog sig dock snabbt ur när kanalen Filmnet hotade med stämning.

Företaget har haft och har många järn i elden inom trådlös maskinmaskinkommunikation. Egna sensorer är en produktgrupp – de fyller luckor på marknaden.  Elektroniktidningen har tidigare porträtterat ACT för dess arbete med snålnätet Sigfox. 

Den senaste produkten är en monitor som varnar när larmnätet Rakel 2 tappar täckning. Monitorn använder själv alla tänkbara radionät och operatörer för att garantera sin egen täckning. Till och med Elon Musks satellit-Internet SpaceX fick en förfrågan – men den var för dyr. En av kommunikationsvägarna är en hemlig egen lösning.

– Om allt försvinner kan vi ändå kommunicera, säger Mats Landstedt.

En spännande aktuell tillämpning är smarta gastuber. De rapporterar position, fyllnadsnivå, med mera. Tillämpningen är allt från underhåll och återvinning och de används från Nigeria till Florida. En lustig bonus är de kan övervaka sin egen leverans. Mats Landstedt pekar ut sina sensorer på en världskarta och berättar om paketet som självt kunde berätta på vilken afrikansk flygplats det felaktigt lastats av.

En viktig användargrupp är afrikanska kvinnor. De lagar mat över öppen eld och dödsolyckor är tyvärr inte ovanliga. Smarta gastuber kan larma själv om det finns explosionsrisk på grund av läckage.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)