JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre batterier med litium och svavel

Batterier av litium och svavel blir betydligt energitätare än litumjonbatterier, hävdar amerikanska PolyPlus.


Det amerikanska batteriföretaget PolyPlus knoppades av från Lawrence Berkeley National Laboratory i början av 1990-talet och har sedan dess experimenterat kring och samlat på sig patent på framför allt svavelbaserade batterisystem.

Detta i skuggan av litiumjontekniken, som lanserades strax efter PolyPlus startades, och som har gjort att företaget har fått ge sig till tåls. Under 1990-talet fanns det helt enkelt inte plats på marknaden för alternativa tekniker. Men nu menar PolyPlus att tiden är mogen för ett generationsskifte.

De senaste månaderna har varit händelserika för företaget.

I slutet av förra året beviljades ett gemensamt utvecklingsprojekt mellan PolyPlus, tunnfilmsspecialisten Sheldahl och batteritillverkaren Eveready statligt amerikanskt stöd. Och sedan dess har Samsung och PolyPlus skrivit ett avtal som ger PolyPlus ekonomiskt stöd för sin utveckling i utbyte mot att Samsung får tillgång till resultaten.

Litium/svavelbatterier kommer enligt PolyPlus att få mer än dubbelt så hög energikapacitet som litiumjonbatterier. Dessutom är de baserade på billiga och icke-giftiga material. De försöksceller som företaget hittills har framställt i laboratoriet har en energitäthet på mellan 150 och 400 Wh/kg, vilket är mer än någon litiumjoncell.

I sitt senaste utförande har battericellen en positiv elektrod av svavel och litiumsulfid i en fast matris, och en negativ elektrod av metalliskt litium på glas, med en skyddande film av Li2S. Elektrolyten består bland annat av de lösta litiumsulfiderna Li2S och Li2S2n. Spänningsstyrkan för cellen ligger på 2,1 V.

PolyPlus tror på ett marknadsgenombrott för tekniken redan 2005. Samtidigt erkänner företaget att en hel del utvecklingsarbete trots allt återstår innan batterier av litium och svavel kan börja tillverkas, varför tidsperspektivet synes något optimistiskt.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)