Ett nytt forskningscentrum inriktat mot elektronik bör startas i Göteborg, anser Jan S. Nilsson som har utrett frågan. Regeringen har redan avsatt 100 miljoner kronor som grundplåt för att bygga upp ett forskningsinstitut i Göteborg för samarbete mellan högskolan och industrin.
Utredaren Jan S. Nilsson, tidigare rektor vid Chalmers och numera verkställande ledamot i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, föreslår att ett sådant institut ska inrikta sin verksamhet mot mikroelektronik.
Verksamheten ska starta under nästa år, föreslår utredaren. Vid institutet ska forskning och produktutveckling kunna ske på direkt uppdrag av enskilda företag, som också ska kunna vända sig dit för att få tag på forskningsresultat.
Efter en femårig startperiod, då statens driftskostnad beräknas till 50 miljoner kronor per år, är det meningen att uppdragsgivarna inom näringslivet ska stå för minst 40 procent av kostnaderna.
För institutet föreslås en liten fast organisation med bland annat tre professurer och omkring fem fasta forskningsledartjänster. Ett tjugotal forskare och studenter förväntas vara knutna till institutet för kortare perioder.
Förebilden för institutet finns bland annat hos de så kallade Fraunhofer- instituten. De är fristående från högskolan men ändå har nära anknytning till såväl dem som till näringslivet.
Byggstart för elektronikhus
I Göteborg har bygget av ett 24 000 kvadratmeter stort mikroelektronikcentrum nu satt igång.
Förra onsdagen gick det första sprängskottet för Göteborgs svar på Stockholms Electrum. För en halv miljard kronor ska ett sex våningar högt elektronikcentrum på 24 000 kvadratmeter byggas i norra delen av Chalmers område, på gränsen mot Vasa sjukhus.
Husets centrala del blir ett renrum på 900 kvadratmeter för halvledarframställning, bland annat inom optoelektronik och mikrovågsteknik. Centret kommer också att ha teknik för framställning av komponenter med flytande kristaller. 200 personer kommer att arbeta i det nya centret som beräknas vara inflyttningsklart i december 1999.