Tyska Galaxis, tillverkare av digital TV-teknik, utmanar Nokia. Företaget tillverkar satellitmottagare i samarbete med koreanska Samsung och använder antennteknik som utvecklats av den östtyska militären.
Det tyska satellit-TV-företaget Galaxis lämnar den tyska digitala-TV- marknaden, med motivering att Kirch såsom TV-operatör och teknikdistributör i praktiken är monopolist. Nu satsar företaget på Italien och Norden.
Bygger med SamsungI det explosiva Italien ser sig Galaxis redan som marknadsledare. Tillsammans med TV-bolaget Telepiu har man under de senaste veckorna försett 20 000 caféer och restauranger med digital-TV.
Med detta upplägg har tekniken snabbt blivit känd vilket gett skjuts åt försäljningen till privata kunder. Totalt har man levererat 50 000 digitala anläggningar.
Själva satellitmottagarna tillverkas i ett företag som ägs tillsammans med koreanska Samsung. Åtkomststekniken som används är Irdeto som utvecklats av mediekoncernen Nethold. Systemet är öppet: sändningarna kan exempelvis tas emot med avkodare från Nokia, som följaktligen också satsar hårt på Italien.
Men närmast gäller det Norden. I dagarna öppnar Galaxis kontor i Sverige och Finland. Norge och Danmark följer runt årsskiftet. Här handlar det inte om att digitalisera krogar. Idén om färdiga fungerande paket har dock följt med. Galaxis samarbetar med den svenska digital-TV-distributören Multichoice och ska utbilda ett heltäckande nät av installatörer.
Två satelliter samtidigt
Till det kommer mer eller mindre egenutvecklade antenner, det är en parabol som både hanterar analoga och digitala signaler och kan ta emot sändningar från Astrasatelliten och Eutelsat samtidigt.
I motsats till vridbara antenner eller dito med två mottagarhuvuden räcker det med en mottagardel med två integrerade konvertrar.
Tekniken, som Galaxis kallar IMT (Integrated Multifeed Technology), innebär också enkel inställning och goda prestanda: en antenn med 70-centimeters diameter uppges vara lika effektiv som en konventionell 90-centimetersparabol.
Galaxis har också utvecklat en platt så kallad planarantenn som säljs i Asien. Den vidareutvecklas nu för den europeiska marknaden.
Galaxis produkter utgår faktiskt från forskning som gjordes för den östtyska militären. Professorn Lutz Rothe vid Leipzigs universitet ledde under 20 år strålningsforskningen åt "Volksarmee".
När Berlinmuren föll tog en av studenterna, en del av rönen med sig till elektronikhandlaren Rainer Klimek, vars företag Galaxis vuxit sig stort med parabolantenner.
Startade forskningsinstitutDenna öst-västtyska kontakt blev lyftet. För studenten - som idag är teknisk direktör på Galaxis. För professorn - som byggt upp ett "Institut für Höchstfrequenztechnologie". Och för Galaxis - som har samarbetsavtal med hjärntrusten i före detta DDR och troligen har ett bättre utgångsläge än de båda andra satellit-TV-företagen Kathrein och Technisat, vilka är kvar i en sönderkonkurrerad massmarknad.
Kanske lyckas man också i USA. Telejätten Bell South har infordrat anbud på "wireless cable"-system, ordagrant "kabel-TV utan kabel", en teknik för regioner där hushållen ligger för glest för att fysisk kabel ska löna sig. Galaxis tror sig ha goda chanser på det både i pengar och teknikutveckling avgörande jobbet.
- Även Internet är ju militärteknik som blev informationsteknologi. Av det låter vi oss inspireras, säger Stefan Susbauer, informationschef och en av dem som de senaste dagarna förberett Galaxissatsningen i Sverige och Finland.
LARS-GUNNAR LARSSON