JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Busslös krets går snabbare att utveckla

Genom att ersätta systemkretsarnas buss med ett slags bakplan blir det lättare att utveckla, verifiera och testa kretsarna. Det lovar Sonics som lanserar en ny arkitektur plus verktyg.


Ut med bussen ur systemkretsen. Det är devisen för det unga företaget Sonics, som öppnar Europakontor nu i november i franska Sophia-Antipolis.

Företaget har valt ett helt nytt angreppssätt för att konstruera systemkretsar, alltså kretsar som konstrueras med hjälp av kärnor från olika leverantörer. Istället för buss används ett bakplan och TDMA-teknik (Time Division Multipel Access).

- I dagens systemkretsar väljer konstruktörerna först en processor. Sen måste de anpassa resten av konstruktionen till processorns buss. På så sätt blir de olika kärnorna beroende av varandra, och en liten ändring i en kärna kan påverka övriga delar av kretsen, säger James Fleurry.

Detta problem menar han att företagets integreringssystem Fastforward kan råda bot på. Systemet består dels av integreringsarkitekturen SonicsIA, dels av verktygssviten Sonics Integration Suite.



Bakplanet anpassas


SonicsIA går förenklat ut på att kärnorna ses som separata öar i kretsen; de anpassas inte efter förbindningen. Istället anpassas det bakplan som binder samman kärnorna. Arkitekturen bygger på två patenterade kommunikationsprotokoll som implementerats i ett internt bakplan, kallat Silicon Backplane, som hanterar kommunikation mellan kärnor samt i ett externt bakplan, kallat Multichip Backplane, för kommunikation mellan kretsen och omvärlden.

Sonics garanterar att varje kärna får den bandbredd och den fördröjningstid (latency) den behöver. Bandbredden fördelas cykelvis, delvis med TDMA-teknik.

Verktygssviten används för att implementera den unika arkitekturen. Konstruktören får exempelvis stöd för att skapa gränssnitt mellan bakplan och kärnor och för att konfigurera bakplanet. Med hjälp av ett grafiskt användargränssnitt kan man bland annat allokera bandbredden för varje kärna.

Sonics hävdar att metoden kan halvera den tid det tar att producera systemkretsar. Förutom att det blir lättare att konstruera systemkretsar så sägs det även gå snabbare att felsöka, verifiera och testa dem.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)