JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga digitala oscilloskop

I marknadsnyckeln här intill har vi samlat alla digitala oscilloskop på den svenska marknaden som kostar 50 000 kronor eller mindre. Sammanlagt blev det 65 modeller från 12 tillverkare.

Det är fyra år sedan Elektroniktidningen gjorde en liknande genomgång och mycket har ändrats. Antalet oscilloskop är visserligen ungefär detsamma, men skaran av tillverkare har minskat radikalt. En viktig förklaring är kravet på CE-märkning som trädde i kraft vid årsskiftet. Det har medfört att bland annat de japanska företagen Leader och Iwatsu saknas i tabellen.

Prestanda har i stort sett fördubblats på fyra år. För 42 000 kronor får man idag 400 MHz bandbredd och 2 GSa/s. År 1992 räckte det bara till 200 MHz och 1 GSa/s.

De riktigt låga bandbredderna, under 20 MHz, har nästan helt försvunnit. I dag har storsäljarna 100 MHz bandbredd och en samplingshastighet på 100 eller 200 MSa/s.

Idag har också priset krupit ner så långt att digitala oscilloskop direkt konkurrerar med de billigaste analoga för under 10 000 kronor.

I Sverige säljs också en hel del modeller med 500 MHz bandbredd och 500 MSa/s eller mer. Men de flesta är för dyra för att komma med i översikten.



Service ny marknad


Traditionellt har oscilloskopen använts på utvecklingsavdelningarna och i viss mån även i produktionen. En ny marknad som vuxit fram är handhållna oscilloskop för service och reparation.

Förklaringen ligger i den ökade användningen av elektronik som styr allt från rulltrappor och tryckpressar till bilar och pepparkaksbagerier. Servicepersonalen klarar sig inte längre med en multimeter utan behöver ett oscilloskop för att kunna göra service och reparationer på plats.

Marknaden tog fart på allvar 1991 när amerikanska Fluke lanserade Scopemetern. Idag är Tektronix den allvarligaste konkurrenten. Några officiella marknadssiffror finns inte, men enligt uppgift närmar sig de handhållna oscilloskopen 15 procent av totalmarknaden.



Lätt att använd
a

När man köper ett nytt oscilloskop går det inte att komma runt de grundläggande parametrarna analog bandbredd, samplingshastighet och minnesdjup. Men en allt viktigare aspekt är att instrumentet måste vara användarvänligt för att vara produktivt. Den parametern kan inte specificeras utan man måste prova vid en demonstration.

Då bör man också undersöka om oscilloskopet kan trigga på de signaler man kommer att jobba med. Se vidare artikeln på sidorna 20-21.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)