En komponentbörs har öppnat på Internet. På Fastparts hemsida kan köpare och säljare förhandla om priset på överskottspartier i realtid utan att avslöja sin identitet. Men de amerikanska komponentmäklarna är kritiska.
Med uppbackning av bland annat amerikanska legotillverkare har Fastparts öppnat en börs för elektronikkomponenter på Internet.
Säljare och köpare möts anonymt på hemsidan. Anonymitet är ett viktigt krav i handeln med överskottspartier. Om ett stort elektronikföretag vill göra sig av med delar av sitt lager så är det viktig information till konkurrenterna. Det är en renodlad komponentauktion som genomförs. Det går till så att en säljare anmäler att ett parti är till salu.
Köparna kan då anmäla att de är intresserade och till vilket pris. Budgivningen fortsätter i realtid tills affären är avslutad. Basen för handeln är en katalog med 8000 varunummer. På Fastparts hemsida (http://fastparts.com) kan man själv prova en simulerad budgivning.
När köpare och säljare har kommit överens om priset skickar säljaren komponentpartiet till Fastparts som vidarebefordrar det. Företaget tar en kommissonsavgift på fem procent avförsäljningssumman.
Fastparts har tolv anställda och är baserat i Chicago. Gerry Haller, vd på Fastparts understryker att verksamheten än så länge är i sin linda. Företaget öppnade handelsplatsen på nätet för knappt ett halvår sedan. 130 företag har registrerat sig. Men än så länge avslutas inte mer än två eller tre affärer per dag. 10-15 affärer per dag är ett första mål för Gerry Haller.
Stort Europeiskt intresse
Gerry Haller konstaterar att det var ett engelskt företag som var först med att köpa komponenter via Fastparts och att det finns ett stort intresse från Europa. Men han medger att procedurerna för registreringen i första hand är anpassade för amerikanska företag.
Fastparts har fått kritik från den amerikanska distributörsorganisationen Nema. Nema hänvisar bland annat till risken att stulna och felaktiga komponenter kommer att distribueras via den här kanalen.
Det är påståenden som Garry Haller tillbakavisar. Han säger att Fastparts tagit fram reglerna för hur handeln skall gå till med hjälp av de amerikanska legotillverkarnas organisation IPC och även med FBI. Företagens bakgrund kontrolleras innan de släpps in för att handla på nätet.
Mottagaren har dessutom fem arbetsdagar på sig att godkänna partiet.
- Kritiken mot oss har snarast sin grund i att Nema har medlemmar som själva vill mäkla komponenterna, menar Gerry Haller.