JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japansk elektronikproduktion under press

Japansk elektronikproduktion har genomgått en stor strukturomvandling det senaste decenniet. Borta är nästan all storskalig volymproduktionen. Idag är ledorden korta serier, snabb omställningstid och små lager.

(Elektroniktidningen, Japan)

Omställningen av den japanska elektronikindustrin har lett till minskad sysselsättning trots att tillverkarna försöker hitta alternativa produkter med högre teknikinnehåll.

Inom JVC-koncernen, som bland annat tillverkar audio- och videoprodukter, har 100 produktionslinjer för elektronikkort flyttats utomlands de senaste tio åren. Det började med utflyttningar till USA och Europa medan flyttlassen de senaste fem åren gått till länder i Sydostasien, bland annat Malaysia och Thailand.

- Det finns flera orsaker, lönerna är lägre men länderna i Sydostasien är också snabbt växande marknader, förklarar Tsuyoshi Eguchi som är ansvarig för produktionen på JVCs fabrik i Isesaki.

- Så genom att flytta tillverkningen dit så slipper vi både transportkostnaden och tullavgifter.

I JVCs två fabriker för kretskort till professionella produkter tillverkas idag 500 olika kort i små serier.

Den stora floran av kort har gjort att man gått över att testa korten med en fixturlös testare, en så kallad flying probe testare. På så sätt slipper man byta fixtur varje gång som produktionen ställs om.

Inom JVC-koncernen har den utflyttade volymproduktionen ersatts med tillverkning av olika nyckelkomponenter. I JVCs fall

är det bland annat läshuvuden till CD-spelare, magnethuvuden till videospelare, och jon-källor till katodstrålerör.



Ömsesidigt beroende


Även japanska underleverantörer har påverkats av förändringarna. Exempel på det är företaget Takaya, som förutom att tillverka fixturlösa testare, också är kontraktstillverkare åt Panasonic. På fabriken i Okayama tillverkas kretskort och skärmar till Panasonics videokameror.

Även hos underleverantörer är flexibilitet viktigt.

- Korten vi tillverkar har en livslängd på 3-12 månader, men förändringarna i en ny modell kan vara små.

Samarbetet mellan kontraktstillverkaren och uppdragsgivaren är mycket långvariga, ofta har kontraktstillverkaren bara en kund. En utsatt situation kan tyckas men relationerna handlar om förtroende. Tillverkaren bygger upp kunskap om hur produkten tillverkas på bästa sätt och uppdragsgivaren får på så sätt högsta kvalitet på sina produkter.

- Uppdragsgivaren sköter oftast om komponentinköpen. Leveranserna går sedan via uppdragsgivaren eller direkt till tillverkaren, förklarar Hiroto Koide som är ansvarig för produktionen.



Nära samarbete


Volymerna har emellertid minskat på sistone så numera tillverkar Takaya också för JVC, som ingår i samma koncern som Panasonic.

Men även kontraktstillverkare har ett nära samarbete med sina leverantörer. Så använder till exempel JVCs fabrik en speciell lodpasta till dubbelsidiga kort som gör att kortet bara behöver värmas till 120 grader första gången i lödugnen. När andra sidans komponenter är monterade bakas hela kortet i 240 grader.

Både JVC och Takaya får komponenter levererade på rulle. Men kretsarna ligger inte i separata fack, istället används en billig typ av filmbärare som inte förekommer i Europa.

Orsaken är att komponenterna lätt lossnar från filmbärarens tejp under frakten varför kostsammare metoder måste användas.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)