Företaget hävdar att man tillsammans med minst tre andra halvledarföretag diskuterar möjligheten att skapa en gemensam IP-bank. De gemensamma IP-rättigheterna ska kunna licensieras och distribueras gemensamt till olika kunder.
- Försöken att skapa en fungerande IP-handel har hittills inte lyckatsså bra, säger Tony Webster, vice vd på Infineon och initiativtagare till diskussionen.
- Därför går vi nu ut med ett nytt initiativ för att få andra att öppna ögonen för de möjligheter som öppen IP-handel innebär.
Han anser att många halvledarföretag inte inser nyttan av att kunna sprida sin teknik i större omfattning och att i sin tur kunna använda sig av andras lösningar.
ökar kundens frihet
Tony Webster tror vidare att handeln med IP-licenser kommer att ge slutkunderna större frihet att använda den kombination av olika tekniska lösningar och samarbetspartner som passar bäst.
- Vi är övertygade om att en öppen handel med IP-rättigheter kommer att växa fram. Och vi vill därför ligga långt fram i arbetet med att utveckla en struktur för hur det ska gå till. Vi började titta på möjligheten att licensiera våra IP-rättigheter externt för ett år sedan, säger han.
Idag har Infineon licensierat sina viktigaste produkter CarmelDSP, mikroprocessorn Tricore och styrkretsen C166 utanför företaget.
Erfarenheterna har hittills varit positiva. Då företagets tekniska lösningar nu kan spridas och användas av fler, har det bland annat blivit lättare att hitta fler verktyg som stöder dem.
Lisa Ringström