Sony Ericssons vd Katsumi Ihara berättade nyligen på en kapitalmarknadsdag att företaget har börjat känna av brist på allt från färgskärmar till processorer.Svenska distributörer och mäklare av komponenter intygar att bristen är verklighet.
Sedan en tid tillbaka har Elektroniktidningen erfarit att distributörer och komponentmäklare får allt svårare att få tag i komponenter. Allt tyder på att det börjat uppstå brist. Vid en rundringning bekräftas bilden:
- Det stämmer. Det började ryktas redan i september och vi har sett resultaten den senaste månaden. Leveranstiderna ökar och vi ser till och med allokering för ett antal produktgrupper, säger brokern Dick Jexby på Swedicgruppen.
Ledtiderna ökar
Magnus Björnström på Flextronics håller till viss del med:
- Ledtiderna har ökat inom vissa produktområden, där det finns begränsningar i tillverkningskapacitet och lagernivåer. Om man inte är ute i god tid med order och prognos eller har alternativa källor kan detta på sikt leda till försörjningsproblem, säger Magnus Björnström på Flextronics.
Från flera håll säger man sig märka av ökade ledtider för halvledarkomponenter generellt. Men det alla nämner är ökade leveranstider för minnen. Just minnen brukar vara den komponenttyp som rör sig först.
Nu är det särskilt flashminnen som tillverkarna ökat ledtiderna för. Och de höjer också priserna.
- För 8 och 16 Mbyte flashminnen har vi fått besked om prisökningar på upp till 35 procent, berättar Jan Dahlén, säljchef på på Arrow.
Ove Boström, inköpschef på Avnet har inte fått besked om prisökningar ännu, men märker av längre ledtider:
- De ökar från mellan sex och åtta veckor, till mellan åtta och tolv. Och för vissa flashminnen är det faktiskt så mycket som tjugo veckors leveranstid, och det är mycket, säger han.
De flesta i branschen tyder tecknen som att det är en förbättrad konjunktur som står för dörren, och att de längre ledtiderna beror på att halvledartillverkarna ännu inte har ställt om från den bantade tillverkningen under lågkonjunkturen.
- Jag har varit i branschen i snart 25 år. Varje gång ledtiderna ökat och vi sett allokering och brist på flashminnen så har det följts av en förbättrad situation. Men exakt när konjunkturen går upp eller hur mycket kan ingen säga, säger Dick Jexby.
För tidigt att tala om brist
Ove Boström, Avnet, vill dock tona ner signalerna något:
- Jag tycker det är för tidigt att tala om brist ännu. Visst har vi sett längre leveranstider på minnessidan. Men minnen är ju också flyktiga, säger Boström.
Han förklarar situationen med att de stora kontraktstillverkarna har haft komponenter på lager som nu börjar ta slut, och att det då blir svårt för tillverkarna att möta efterfrågan.
Joakim Jarstad, säljchef på Eurodis håller med om att det är för tidigt att tala om brist ännu.
- Men vi räknar med att det blir så. Det finns tecken som tyder på det. Kundernas prognoser ökar, liksom vår orderingång. Det känns positivt. Det finns ett liv efter jul, säger han.
Enligt mäklare Jexby är det inte bara någon julrush vi ser.
- September till november är traditionellt bra månader och maj till juli var riktigt dåliga. Men Swedicgruppen har ökat sin omsättning och vinst så pass mycket att det inte går att förklara glappet med en julrush.
- Hälften av vår omsättning kommer från export, från USA är tonläget positivt och vi har ökad efterfrågan från kunder som kommer tillbaka, som underleverantörer och legotillverkare. De behöver inte betala sådana fantasipriser som vi såg för tre år sedan. Men den allmänna uppfattningen i brokervärlden är att vi går mot ett bättre konjunkturläge, säger Dick Jexby.
Erika Ingvald