JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers städar i renrummet

En bättre organisation av arbetsflödet ska öka kvaliteten och utbytet i Chalmers renrum samtidigt som det får en mer industriell profil.


- Vi rör oss från en traditionell forskarmiljö till att få en något mer kontrollerad miljö med stabilare processer, säger Stefan Bengtsson som är chef för Chalmers renrum, MC2.
Tanken är att ge renrummet en mer industriell prägel och att ta efter en del av de arbetsmetoder som används i kommersiella renrum där mycket av det dagliga arbetet handlar om att minimera spillet.

I förlängningen ska profileringen ge MC2 ökade möjligheter att locka industriella kunder som vill driva utvecklingsprojekt. Men det ska också vara möjligt att tillverka mindre serier för kommersiella kunder. Det kan till exempel handla om företag som knoppas av från MC2.

Även om förändringarna inte är stora kommer de att påverka forskarnas arbete i labbet.

- Vi har dedicerad personal som kör vissa kritiska processer medan vi är mer liberala i andra processteg. Förändringen ska inte stänga ute folk från processen men man ska inte köra i en viss maskin av slentrian.

Det nya arbetssättet gäller för fotonik- och högfrekvenskomponenterna som tillverkas i kiselkarbid, galliumnitrid, indiumfosfid eller galliumarsenid. Men på MC2 planerar man att tillämpa arbetsmetoden även på nanoverksamheten.

MC2-labbet är ganska väl utnyttjat idag. Verksamheten har ökat med 25 procent senaste året.

- Vi har 180 aktiva användare som utnyttjar det under 54 000 bokade maskintimmar, säger Stefan Bengtsson.

Från början fanns en verktygslåda för elektronik och fotonik. Idag används samma verktygslåda för bioteknik, medicintillämpningar och grundläggande ytfysik. I framtiden kan man förutse helt nya användargrupper, exempelvis biologer.

- Det till stor del i de nya grupperna som ökningen sker. Man utgår från en kiselskiva, etsar, häller på något och skapar komponenter för helt andra tillämpningar än klassisk elektronik eller fotonik.

En annan förklaring till ökningen är att Chalmersforskarna de sista åren haft bra utfall på ansökningarna vilket leder till större anslag och därmed högre beläggning i MC2-labbet.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)