JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Känner trycket, avslöjar höjden

Känner trycket, avslöjar höjden

Tyska Infineon har släppt en liten, energisnål och mycket noggrann trycksensor i mems-teknik. Sensorn siktar på en plats i framtida smarta accessoarer (wearables), mobiler liksom IoT-prylar där de bland annat ska bana väg för noggrann inomhusnavigation, gestigenkänning liksom väderövervakning.
Den nya mems-kretsen DPS310 är baserad på kapacitiv avkänning snarare än piezoelektrisk, som de flesta digitala trycksensorer annars nyttjar. Den kapacitiva tekniken gör, enligt Infineon, att sensorn kan bibehålla hög noggrannhet över ett brett temperaturintervall, även när temperaturen snabbt ändras.

I inomhusmiljö kan DPS310 mäta en höjd inom ±5 cm. Den höga upplösningen gör, enligt Infineon, att sensorn exempelvis kan hjälpa till för att identifiera när en person flyttar sig från ett våningsplan till ett annat.

I ett shoppingcenter kan informationen förslagsvis utnyttjas för att automatiskt ladda ner en ny översiktsplan. Samtidigt kan man dra nytta av den noggranna höjdinformationen i sport- och fittnessprylar för att exempelvis avgöra vilken typ av ”steg” en person tar och därmed räkna ut kaloriförbrukningen.

Nykomlingen är tillverkad i en avancerad halvledarprocess, från början utvecklad för fordonstillämpningar såsom krockkuddar. Därmed är den enligt Infineon extremt tillförlitlig, liksom energisnåla och mycket liten. Den drar 3 µA då den mäter en gång i sekunden, och under 1 µA i standby.

DPS310 mäter tillförlitligt vid tryck från 300 hPa till 1200 hPa samt inom temperaturområdet -40°C till 85°C. Den har flera valbara mät- och upplösninglägen, vilket gör att sensorn kan optimeras för en rad olika tillämpningar.

Varje sensor kalibreras individuellt. Den har inbyggda kalibreringskoefficienter för noggrann kompensation av uppmätta tryck- och temperaturvärden.  Mätdata liksom kalibreringskoefficienterna är tillgängliga via ett I2C/SPI-gränssnitt.

Sensorn matas med 1,7 till 3,6 V och kommer i en LGA-kapsel med 8 anslutningar som är 2,0 x 2,5 x 1,0 mm. Prover kommer att finnas tillgängliga i maj, medan volymproduktion är planerad till årets tredje kvartal.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)