JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Exakt tid i fibernätet

TTUExakt tid i fibernätet

Du behöver inte längre lita till osäkra GPS-satelliter för att få exakt tid. Du kan få nanosekundsprecision via fibernätet. Tjänsten levereras av SP i en produkt utvecklad av svenska Informasic.
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har börjat bygga upp ett nät för exakta tidsangivelser över fiberlänkar. Tekniken konkurrerar med den idag vanliga lösningen att utnyttja GPS-satelliter.

GPS fungerar i princip överallt där du ser himlen och är därmed flexibel. Däremot är signalerna relativt svaga och lätta att störa, där är fibernätet överlägset.

SP, Informasic, TTU
Är du nyfiken på detaljerna i tekniken, kan du läsa om produkten och protokollen i nästa nummer av magasinet Elektroniktidningen. SP och Informasic har tillsammans skrivit en teknisk rapport där de dyker ner i teknikaliteterna.
Prenumeration på Elektroniktidningen är gratis. Klicka här!
Hårdvaran i SP:s tjänst är konstruerad av svenska Informasic, en Time-Transfer Unit (TTU) med rackhöjd 2U, som plockar ut tidssignalen från fiberlänkarna. Den används av nätägare som sedan i sin tur kan erbjuda tjänsten till sina kunder.

Referenskravet på en noggrannhet på 1 nanosekund uppfyllts i länkar på minst 500 kilometer, enligt tester.

Exempel på användare av tjänsten är telekomoperatörer. De behöver stabila, precisa tidsangivelser och transmissionsfrekvenser för att kunna optimera prestanda i sina nät.

Fröken Ur i lösningen sitter hos SP. Tidssignalen åker sedan snålskjuts ut i hela landet över den befintliga datatrafiken i fibernäten.

En prototyp har varit i drift mellan Borås och Stockholm sedan 2008. Den ersätts nu av den nya utrustningen. Därefter kommer SP:s tidsnät att byggas ut. Enligt SP är nationella och europeiska tidlab intresserade av att ansluta sig.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)