JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bengtsson berättar om Kreatel

Set-top-box-företaget Kreatel var ett av de många innovativa it-företag som startades i Linköping på 1990-talet. Förre vd:n Lars Bengtsson berättar nu i en ny bok om resan från start-up till storföretag.
Kreatel grundades i Linköping 1995 av David Löwenbrand och Påhl Melin. Deras Linuxbaserade set-top-boxar för digital-tv blev snabbt kända och företaget växte.

Man förberedde en börsnotering 2000 men istället gick några av Sveriges större riskkapitalbolag in som ägare.

Hösten 2004 pekade Ny Teknik ut Kreatel som ett av Sveriges sju hetaste it-företag efter framgångarna med utrustning för ip-tv.

Det omdömet tog sig hela vägen över Atlanten till Motorola som den 17 januari 2006 köpte Kreatel för motsvarande 800 miljoner. Huvudägare då var ABN Amro Capital, SEB Företagsinvest och Innovationskapital.

Kreatel blev nu en del av ett multinationellt it-, telekom- och halvledarföretag. Kreatel blev en viktig del i Motorolas affärsområde Motorola Mobility.

I augusti 2011 var det dags för nästa omskakning. Då lade Google ett bud på Motorolas mobiltillverkning och mediautrustning, inklusive Kreatel med 150 anställda i Linköping.

Kreatel såldes sedan vidare. I december 2012 köpte det amerikanska ditital-tv-företaget Arris företaget Motorola Home där Kreatel ingick.

Kreatel har på mindre än tjugo år bytt hatt ett otal gånger  - från Kreatel till Motorola och med mellanlandning i Google till Arris.

Allt detta berättar Lars Bengtsson om i boken "Kreatel - Resan från start-up till storföretag". Den ges ut av Mjärdevi Science Park och kan beställas genom att mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Boken kan ses som en ledarskapsbok i tre delar. Den första delen beskriver Ip-tv-marknaden, den andra delen handlar om Kreatels öden och äventyr och den tredje delen blir nuvarande affärscoachen Lars Bengtssons egna reflektioner om vad som hände.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus