JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers bygger antenn för solenergi

Chalmers bygger antenn för solenergi

En forskargrupp på Chalmers i Göteborg har hittat ett effektivt sätt att samla in solljus till konstgjord fotosyntes. Genom att kombinera artificiell fotosyntes med DNA-nanoteknik kan man bygga en effektiv "solantenn" .
Forskargruppen har fått en vetenskaplig artikel om sitt arbete publicerad i Journal of the American Chemical Society och nu har Charlmers gått ut med ett pressmeddelande om vad det handlar om.

Genom att binda ett stort antal ljusabsorberande molekyler, de röda bollarna i illustrationen nedan, till DNA-molekyler som i sin tur modifierats med en porfyrin-enhet, den blå kedjan i mitten av antennen, har ett självorganiserande system skapats som efterliknar ljusinsamlingen i den naturliga fotosyntesen.

Konstgjord fotosyntes är ett av de heta spåren inom energiforskning. Om man lyckas återskapa växternas förmåga att omvandla solenergi till bränsle skulle en stor del av världens energiproblem kunna lösas.

Varje timme tar jorden emot solenergi i tillräckliga mängder för att försörja hela jordens energibehov i ett helt år.

I växter och alger flyttas solens ljus till ett reaktionscentrum, så att de kan syntetisera socker eller andra energirika molekyler.

- Vi kan flytta energi till ett reaktionscentrum, men vi har inte löst hur själva reaktionen ska gå till där, säger Bo Andersson, professor i fysikalisk kemi och ledare för forskargruppen.

- Det är egentligen den svåraste delen av artificiell fotosyntes. Vi har demonstrerat hur man enkelt kan bygga en antenn. Den delen av miraklet har vi återskapat, säger han i ett uttalande.

Läs den fullständiga artikeln via den här länken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)