Chalmers bygger antenn för solenergi
En forskargrupp på Chalmers i Göteborg har hittat ett effektivt sätt att samla in solljus till konstgjord fotosyntes. Genom att kombinera artificiell fotosyntes med DNA-nanoteknik kan man bygga en effektiv "solantenn" .Genom att binda ett stort antal ljusabsorberande molekyler, de röda bollarna i illustrationen nedan, till DNA-molekyler som i sin tur modifierats med en porfyrin-enhet, den blå kedjan i mitten av antennen, har ett självorganiserande system skapats som efterliknar ljusinsamlingen i den naturliga fotosyntesen.
Konstgjord fotosyntes är ett av de heta spåren inom energiforskning. Om man lyckas återskapa växternas förmåga att omvandla solenergi till bränsle skulle en stor del av världens energiproblem kunna lösas.
Varje timme tar jorden emot solenergi i tillräckliga mängder för att försörja hela jordens energibehov i ett helt år.
I växter och alger flyttas solens ljus till ett reaktionscentrum, så att de kan syntetisera socker eller andra energirika molekyler.
- Vi kan flytta energi till ett reaktionscentrum, men vi har inte löst hur själva reaktionen ska gå till där, säger Bo Andersson, professor i fysikalisk kemi och ledare för forskargruppen.
- Det är egentligen den svåraste delen av artificiell fotosyntes. Vi har demonstrerat hur man enkelt kan bygga en antenn. Den delen av miraklet har vi återskapat, säger han i ett uttalande.
Läs den fullständiga artikeln via den här länken.