JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Epishines solcell i fyra produkter

Ett elektroniskt lås,  två trådlösa sensorer och en trådlös brandvarnare är bland de första produkter som använder Linköpingsföretaget Epishines inomhussolcell. Efter 25 års utveckling startade idag försäljningen.

De första tillämpningarna

Temp- och fuktsensor  från svenska Pollux Innovation

Sensorkortet Mirocard från schweiziska Miromico

Elektroniskt lås från svenska ACSS

Det är missvisande att kalla produkten för en ”solcell” eftersom den alstrar energi redan från inomhusljus. Epishine kallar dem ”ljusceller”.

Kunderna som visade upp produkter var Pollux, Miromicro, Microdata och ACSS. Miromicro har ett litet kort som kan utrustas med olika sensorer. Företaget demonstrerar ett litet trådlöst visitkort som vaknar på några sekunder när det läggs i ljuset. Det läses av via Bluetooth.

Epishines ljusceller baseras på organisk elektronik och tillverkas med olika trycktekniker. De kan plastas in i typiska plastbaserade elektronikhöljen. Produkten är liten, tunn, flexibel och kan integreras i sensorer, konsumentelektronik och andra lågströmsprodukter. 

All elektronik som idag drivs med små batterier som räcker i ett år eller mer kan potentiellt strömförsörjas via ljuscellen. Ett hett tillämpningsområde är strömsnåla IoT-komponenter. De kan slippa batteribyten vilket är smidigt, spar tid och naturresurser och sänker kostnader.

Cellens livslängd för de produkter som visades upp sades vara lika lång som produktens.

Anna Björklou

– Vi är mycket stolta över att ha tagit resultaten från 25 års forskning till denna produkt, säger Epishines vd Anna Björklou.

– Detta gör oss till en av de globalt ledande aktörerna inom tryckta organiska solceller.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)