JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Serbien får Europas första LFP-gigafabrik

300 MWh LFP-battericeller år 2023 och ett slutmål på 16 GWh – det är planen för Europas första gigafabrik för battericeller i kemin litiumjärnfosfat. Den ska byggas i Subotica i Serbien.

Serbien är inte medlem i EU men fabriken stöds av EU:s batteriallians EBA och dess portmonnä EIT Innoenergy, som också stött Northvolt och andra europeiska batteriprojekt. 

Byggaren heter Elevenes och är en spinoff från kanadensiska aluminiumförpackningstillverkaren Al Pack. Produktionen av elektroder till battericellerna har mycket gemensamt med att tillverka aluminiumfolie. Elevenes har  ”70 procent” av tillverkningsprocessen gratis på det viset, enligt en pressrelease från EIT Innoenergy

LFP har lägre energidensitet än nickelbaserade batterier (NCA och NMC) men har också lägre pris och längre livslängd. De ska också vara säkrare och klara högre effekter.

– LFP-batterier är nästa stora grej på batterifronten, sade EIT Innoenergys vd Jakub Miller i fredags när planen offentliggjordes.

LFP är inte bara relevant för energilager. Kinesiska elbussar har exempelvis alltid gått på LFP-batterier och i förra veckan annonserade Tesla att det kommer att växla från NCA- till  LFP-batterier i bilar med kortare räckvidd.

År 2023 ska en mindre anläggning med en årsproduktion på 300 MWh tas i drift  i Subotica, där en  utvecklingsavdelning finns på plats sedan i juni.

År 2024 inleds bygget av en 8 GWh-fabrik. Den ska drivas helt av förnybar energi och kommer senare att utvidgas med ytterligare 8 GWh.

Personalstyrkan ska uppgå till 2000 personer. 

Och råmaterial? I Serbien, i Jadar, finns en av Europas största kända litiumfyndigheter. Där finns till och med en litiummineral döpt efter regionen: Jadarit. Den liknar överraskande den fiktiva mineralen kryptonit.  

Grafik: ElevenES

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)